Menu 

Već osam dana vam otkrivamo tajne roštiljanja, a danas je na redu priprema celog pileta na roštilju.

Pripremanje celog pileta na roštilju je sigurno jedan od najjednostavnijih načina da nahranite više ljudi, bez posebne pripreme, marinada, puno prljavog suđa. Ovo je savršen način za letnje noći kada ne želite predugo da stojite čak ni za roštiljem. Za početak treba da naučite kako da pripremite pile za pečenje. Najbolji način jeste tako zvani „leptir“. Pogledajte sliku.

celo pile

Savršeno ispečena piletina trebalo bi da ima hrskavu koricu, bez mekanih i masnih delova. Belo meso treba da bude mekano i sočno, a bataci dobro pečeni, a opet ne prepečeni.

Ako na ovaj način isečete pile, centar pečenja biće bataci i zabaci (najdeblji deo pileta) i na taj način meso će se ispeći ravnomerno, bataci će biti sasvim dovoljno pečeni, a belo meso neće biti suvo.

Kad ste pile isekli kroz celi gornji deo (krila i prsa ili kroz batake) zabodite drveni ili metalni ražnjić da lakše okrećete meso i da se ne raspada za vreme pečenja.

celo pile2

Piletinu stavite prvo na malo hladniju stranu roštilja da se polako peče, a pred kraj je prebacite na malo jaču temperaturu za onu hrskavu koricu. Među kulinarima se vode polemike sa koje strane bi trebalo započeti pečenje ako želimo hrskavu koricu. Mi vam zasigurno možemo reći da ukoliko želite hrskavu i zlaćanu koricu, pečenje morate ZAVRŠITI upravo na toj strani, a sa koje ćete početi odaberite sami.

celo pile3

Od začina koristite najjednostavnije, so i biber, jer zbog malo duže  pripreme ostali začini mogli bi da izgore i potpune upropaste ukusa mesa. Najbolje bi bilo da napravite lagani premaz sa začinima i uljem kojim ćete meso premazivati za vreme pečenja. Isto tako možete eksperimentisati sa sosevima i salatama. Inspraciju potražite u člancima “Roštiljajte sa nama: Najbolji roštiljski sosevi” i “Dve lagane letnje salate”.

Na kraju, krajeva , ne treba previšete da se opterećujete teorijom, sve je stvar prakse i osećaja. Vežbajte, roštiljajte, leto je pred vama.

Sutra vam donosimo recept za najbolji „fiš paprikaš“ i savetujemo vas kako da odaberete pravi roštilj.

Recept
Ime Recepta
Roštiljajte sa nama: Kako ispeći celo pile
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 35 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
12 komentara
 1. Marija Smit

  Hehheeh,bas je debela:D!

 2. Milja Nana

  Kako se seče pile? Sigurno ne makazama kao štof. Nožem, onako, hirurški. Na zglobovima, naravno. (LOL#) ~ Download to see & send fun emoticons on Facebook http://www.myemoticons.com ~

 3. Rade Cvijovic

  svaka cast pravo domace!

 4. Nikolina Milka Radonic

  pandlovano ili rolovano pile..

 5. Helene DAnjou

  La crapaudine, le Poulet grillée a l`Américaine….

 6. Miladin Calija

  pa trtica je najsladja jbt auuu stete :)

 7. Astro-Dragana Jovkovic

  skloni ruku, ne vidi se nista lepo kako je isceno na kraju

 8. Dragana Foljan

  pa da Jovice ali isečeni deo je sada do daske tako da ga nevidiš na ovoj najvećoj slici :)

 9. Dušanka Radaković

  isekli pile leđa izbacili -to najviše volim

 10. Snježana Žorić

  Najbolji rostilj, tj. pile na raznju pece Ivana Čolić Desnica :)

 11. Jovica Srejović

  nasto nije u redu sa ovim slikama, iseceo deo a pile celo

 12. Иван Седић

  Tabak cjepljonak :)

Napišite komentar