Menu 

Buđava hrana ne znači nužno i pokvarena hrana. Neke namirnice, čak i ako su se ubuđale, sigurne su za jelo, a neke ne. Saznajte više.

ubudjao hlebSvi smo imali raspravu u kući oko hrane – nešto je buđavo, vi kažete da to treba baciti, a suprug da je potrebno samo buđ ukloniti i da je jelo sigurno. Ko je upravu? Oboje?

Da li ste učinili ispravno kada ste pojeli onaj buđav hleb ili šunku ili sir? Ne govorimo o sirevima sa zdravom plesni, već buđi koja se pojavljuje na hrani. Naučite šta je bezbedno pojesti kada je buđavo, a kada vam trbuh “pleše” od gladi.

Najčeše smo imali situaciju sa buđavim hlebom. Događalo se da buđ odstranimo i hleb pojedemo. Ali, nismo baš ispravno postupili. Jer, odrezali smo samo vidljivu buđ, a nije sva buđ na hlebu vidljiva.

Ta buđ širi svoje žilice nevidljive ljudskom oku kroz celi hleb. Ako je hleb premekan i porozan buđ se verovatno proširila. A kada buđ postane vidljiva verovatno je već “obuzela” celi hleb, tako da je moguće da jedete buđav hleb, a da to i ne znate.

Buđ sa sobom može nositi niz otrovnih i toksičnih materija, koje mogu izazvati alergijske rekacije i respiratorne probleme. Hleb koji je već poprilično star i izgleda “sumnjivo” svakako bacite.

Opasno buđava hrana

Sa mlečnim proizvodima budite posebno oprezni. Ni svi tvrdi sirevi nisu sigurni. Ako se na njima pojavi buđ u većini slučajeva ih trebate baciti (ako su pitanju komadići). Isto važi i za jogurt i krem sireve. Čak i mala, površinska buđ ukazuje na to da se buđ razgranala, a vi je ne možete videti. Čak i ako vam se učini da mlečni proizvod miriše dobro, bacite ga.

Džemovi i želei bi trebali biti bačeni ako se preko njih uhvati buđ, koja može da proizvodi mikotoksin, od kog možete da se razbolite.

ubudjale jagode

Buđ u voću i povrću se brzo širi. Moguće je da vam se čini da je sve uredu, a da se buđ pojavila na dnu ladice u frižideru. Ako to primetite obavezno ga bacite (krastavci, paradajz, breskve, bobičavo voće, …). Proverite i drugo povrće koje je bilo u blizini, jer se, kao što smo istakli, buđ brzo širi.

Ako vam se učini da je puter od kikirikija (ili orašasti plodovi) buđav obavezno ga bacite, kao i, naravno, slaninu, salame i hrenovke.

Ostatke hrane, na kojima se uhvatila buđ, obavezno bacajte bez razmišljanja.

A šta možemo jesti

Postoji i neka hrana koju možemo jesti, ako uklonimo buđ i ako nije u potpunosti pokrivena sa buđi.

Suvo meso, suve kobasice, sušena šunka – za ovu hranu je normalno da ima malu površinsku buđ. Uklonite je, i ako meso ne miriše neobično, ovu hranu možete jesti.

budj na siru

Tvrdi sirevi koji se prave bez plemenite plesni su dosta gusti, pa buđ ne može da prolazi tako brzo i lako. Za sireve poput pekorina, parmezana i čedara samo skinite površinski deo – odrežite oko 2 cm ispod buđi i to odstranite. Pazite samo da ne prenesete buđ na nož i na druge, neoštećene, delove sira.

Čvrsto voće i povrće. Tu mislimo, slično kao i sa sirevima, na voće i povrće koje ima gustu strukturu – paprike, mrkve, kupus … Na isti način kao i kod sireva uklanjate buđ.

Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. Radmila Stankovic

  jako poucno hvala

 2. Mira Markovic

  i

 3. Svjetlana Bujic

  a ne, alergija, dovoljno da prodjek uz izlozeno voce i proizvode pa da odreagujem, detektor svjezine :) , hvala ne…

 4. Ana Mima

  Ne mogu otvoriti link iako otvorim nista se ne prikazuje

Napišite komentar