Menu 

Možete u svom domu potpuno sami da ofarbate kosu. Međutim, pre nego se upustite u celi proces pročitajte savete i smernice.

Neke žene idu isključivo kod frizera na farbanje, druge imaju prijateljice koje im pomažu, a postoje i one koje to vole, žele ili jednostavno rade same. Ako želite da uštedite i savladate ovu “tehniku” naučićemo vas kako da postanete sam svoj stručnjak za farbanje.

Pripema

Birajte proizvode i boje koje odgovaraju vašem stilu. Ako ne možete ili nemate vremena da svakog meseca farbate izrast izaberite boju koja je u skladu sa vašom prirodnom bojom. Ionako prečesto farbanje “troši” kosu.

Trudite se da je štitite posebnim pakunzima i kremama, stavljajte povremeno maske za obojenu kosu – sve to će je zaštiti od hemikalija iz farbi.

Farbu ne nanosite na čistu kosu. Suzdržite se od pranja dan – dva pre farbanja. Pranjem sapirate i prirodna ulja sa kose, koja ju štite.

Uvek koristite šampon koji dolazi u pakovanju sa farbom, jer pomaže da fiksirate boju. Tek posle možete koristiti šampone, balzame, maske i tinkture koje inače koristite.

devojka se sama farba

Leti kosu zaštitite od hlora i morske soli. Oni uništavaju boju. Poželjno je da je vežete ili nosite kapice za plivanje.

Čitajte uputstva i ne zanemarujte upozorenja koja su istaknuta na kutijama za farbu. Ako farbu još niste koristili obavezno proverite da li ste alergični na boju. Na jedan deo tela nanesite malo boje i hidrogena i protrljajte. Sačekajte pola sata, isperite, pa se strpite još 24 sata da biste videli da li se javljaju eventualne reakcije na boju.

Što se tiče boja birajte ih mudro. Većina radnji gde prodaju kozmetičke proizvode ima poseban karton sa bojama i možete da uporedite i da proverite koja bi mogla biti odgovarajuća za vas.

Ako prvi put prisutpate farbanju, sami, trenirajte sa četkicom. Isprobajte tehniku bez farbe. Možete, recimo, umesto farbe koristiti regenerator – za probu. (Pročitajte i 5 načina da ofarbate kosu na prirodan način i Još novih načina da ofarbate kosu uz pomoć voća, povrća i bilja).

Farbanje

devojka sa ofarbanom kosomPoželjno je da se farbate u kupatilu, da obučete neku staru majicu i zaštitite odeću starim peškirom. Nanesite po licu i vratu, uz samu kosu malo kreme da biste sprečili nastanak mrlja po koži nakon farbanja. (Inače, te mrlje, ako se ipak pojave, možete skinuti sredstvom za skidanje šminke ili, čak, pepelom cigarete).

Stavite zaštitne rukavice. Napravite smesu za farbnje kao što je navedeno na uputstvima, počešljajte kosu i krenite na farbanje.

Najbolje je da koristite češalj za razdvajanje pramenova i da krenete sa sredine (kosu podelite na sredini). Poželjno je da imate i dva ogledala – jedno će vam pomoći da vidite i zadnji deo glave – da ga lakše ofarbate.

Preporučuje se da za sve, osim za kratke kose, kupite dve kutije farbe, jer obično vam ne bude dovoljno – osim ako samo ne obnavljate boju.

Krećete od sredine i farbate pramen po pramen, tačnije samo deo kose uz glavu, odnosno izrast. Tek kada pokrijete izrast na celoj glavi ostatak farbe raspoređujete na ostali deo kose.

Kada ste naneli svu farbu, skupite kosu u punđu, pa umasirajte dobro farbu; povežite kosu šnalom, stavite plastičnu vrećicu ili kapu i sledite dalja uputstva na kutiji.

Kada budete obnavljali boju, samo posle bojite izrast, odnosno koren. Ne forsirajte i ostatak kose, jer će postati suva i lomljiva  – kao metla.

Pogledajte i u videu kako da sami farbate kosu.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mezoterapija se dugi niz godina praktikuje u Francuskoj kao jedan od efikasnijih tretmana za gubitak kilograma, ali je u ostatku sveta postala tek nedavno. Ako razmišljate da smršate na ovaj način evo...