Menu 

Leto nam je i zvanično stiglo i napolje ne bi trebalo izlaziti bez odgovarajuće zaštite od sunca. Donosimo vam nekoliko prirodnih opcija koje će vas sasvim solidno zaštititi.

Iako još uvek nije zasjalo u punom sjaju, leto je sa sigurnošću stiglo i trebalo bi da povedete više računa o nezi svoje kože te zaštiti. Iako se po prodavnicama i parfimerijama može pronaći mnoštvo različith krema za sunčanje, mi smo odlučili da vam ponudimo prirodnu varijantu i upoznamo vas sa malko drugačijom zaštitom od sunca.

Pored fabrički proizvedenih kremica za sunčanje neke od namirnica koje imate u kući vam mogu savršeno dobro poslužiti, a njihova prednost je ta što ne sadrže nikakve hemikalije. Nabrojaćemo vam samo neke od njih.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-green-tea-image17122039

Zeleni čaj

Onim danima kad sunce greje slabijim intenzitetom, umesto standardne kreme za sunčanje možete iskoristiti zeleni čaj. Skuvajte malo jači čaj i nanesite ga na telo uz pomoć kuglice vate. Pošto sadrži kofein pored toga što će služiti kao zaštita od sunca zeleni čaj će vam dodatno zategnuti kožu i ukloniti nedutost oko očiju. Zeleni čaj je sjajna opcija tokom dana jer nije mastan, a zato jer sadrži antioksidante uticaj sunčevih zraka gotovo okreće u vašu korist. Pored toga što ga možete nanositi na kožu zeleni čaj će vas čuvati i iznutra i zato popijte makar jednu šolju dnevno tokom letnjeg perioda.

Ulja od kokosa, badema i maslina

Možda vam se mazanje ulja kao zaštita od sunca čini kontraproduktivno ali određena prirodna ulja sadrže elemente koji štite kožu od UV zračenja. Kokosovo, bademovo i maslinovo ulje sadrže faktor zaštite od sunca između 2-15, dok ulje avokada sadrži između 4-15. Obzirom da im faktor zaštite nije previše visok ova ulja nisu pogodna za direktno izlaganje suncu i sunčanje, ali će sasvim dobro poslužiti tokom obavljanja svakodnevnih poslića. Posebno su pogodna za one sa osetljivom kožom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-olive-oil-branch-wooden-table-image34567045

Ulje od malina i semenki šargarepe

Ova prirodna ulja sadrže veoma visok faktor zaštite od sunca čak između 28-50 i sve to zbog vitamina A i E te masnih kiselina koje su savršeno dobro izbalansirane da bi štitile od UV zračenja. Važno je napomenuti da je u ovom slučaju ulje od malina nešto bolje u odnosu na ulje od semenki šargarepe. Da biste napravili sopstvenu kremu za sunčanje sa ovim uljima sve što treba da uradite jeste da pomešate jednake delove ulja, kakao putera, shea putera i voska. Sve stavite u šerpicu na šporetu i pustite da se topi na niskoj temperaturi. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, a nakon toga uspite smesu u teglicu i ostavite da se stvrdne.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-grapefruit-papaya-display-colorful-market-cut-open-showing-inside-image35260815

Zaštita od sunca iznutra

Pored sviih ovih sastojaka koje možete nanositi na kožu postoje i one namirnice koje će vas od sunca štitit iznutra. Tokom letnjih dana povećajte unos lubenice, papaje i crvenog grejpfruta koji sadrže karotenoide inače prirodnu zaštitu od sunca kod biljaka. Tu su i cvekla, šargarepa, paradajz i crvena paprika. Nar će pored toga što će vas zaštititi od sunca ujedno i ojačati površinski sloj kože što će joj dati dodatnu otpornost.

Pored ovih saveta koje smo za vas pronašli možete bezbrižno izaći na sunce.

v

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar