Menu 

Poštovanje se ne stiče naredbom i komandovanjem, iako mnogi roditelji upravo to pokušavaju. Ne griješite više. Postoje načini da navedete djecu da vas uvažavaju.

Poštujte djecu: iako se ovaj pristup može razlikovati od djeteta do djeteta, ali nemojte ih vrijeđati niti omalovažavati. Ako želite da vas poštuju, poštujte i vi njih.

Suprug: roditelji moraju pokazati djeci da se uzajamno poštuju. Upravo taj odnos između oca i majke igra veliku ulogu u određivanju daljeg ponašanja djeteta. Kada klinci vide da im se roditelji poštuju, bez obzira na razlike ili suprotna mišljenja i stavove, standard je postavljen i oni ga prihvataju.

Ljubav: posvetite više vremena pokazivanju ljubavi, nego uspostavljanju pravila. Malo toga ćete riješiti ako na sve djetetu kažete: “uradi tako, jer sam ja tako rekao”. Potrebno je razgovarati s djecom i ukazati im zašto je dobro da vas poslušaju.

Odgovornost: pokažite klincima da ste odgovorni, da plaćate račune, da ste profesionalni, da pomažete drugima, dijelite savjete, ne tračate pred njima. Sve ove pozitivne stvari i vaše ispravno ponašanje navešće djecu da vas više uvažavaju, iako to možda i ne pokazuju tako često.

Granice: djeci, ipak, ne smijete dozvoliti sve. Neke granice moraju biti postavljene ili će vas oni “pregaziti”. Ne možete im uvijek popuštati niti dozvoliti da sa vama manipulišu. Ako to dozvolite, da vas gledaju s visoka, poštovanje nećete poslije toga uspjeti vratiti.

Ne spuštajte se na njihov nivo: djeca će uvijek biti djeca, kukaće, izmotavaće se, biće lijeni, ali vi ne smijete biti kao oni. Morate držati neki nivo; sabranost, čvrstina, samouvjerenost, … Na njihove ispade mirno odgovarajte, bez galame.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar