Menu 

Kad je vaspitavanje dece u pitanju većina ljudi si uzima za pravo da nas savetuje čak i onda kad im to nismo tražili. Bez obzira koliko nam to išlo na živce neki saveti o vaspitanju zaista mogu pomoći da sačuvamo roditeljsku prisebnost.

Za vas smo pronašli iskustva i savete stvarnih majki koja će vam sigurno pomoći kad je u pitanju roditeljstvo, na kraju krajeva bar se nećete osećati sami na svetu sa ovakvim problemima.

Gledajte na savete sa dozom rezerve

dojenje

Postoji mnogo pravila za roditelje koji nas savetuju kako da vaspitavamo klince na ispravan način i nikad ih nije loše saslušati. Ali, u svemu tome je veoma važno da sami sebi date dozvolu da nađete pravila koja vama i vašoj porodici najviše odgovaraju. Mnoge majke su na primer, pod velikim pritiskom kad je u pitanju dojenje i mnogo im znači kad čuju od drugih majki da neće naškoditi svome detetu ako sa dojenjem prestanu iz brojnih opravdanih razloga.

Majčinski savet

Još jedan veoma dobar savet koje će vam dati iskusne majke sa stažom je i taj da vodite računa o sebi jer ćete jedino tako biti u stanju da vodite računa i o svojoj porodici. Posvećivanje dragocenog vremena sebi nemojte doživljavati kao uskraćivanje istog svojoj porodici. Uvek nađite vremena za seba, čitajte knjigu, idite na kafu sa drugaricom, na plivanje ili u večernji izlazak i to bez griže savesti.

Roditeljstvo kao avantura

Retko ko će vam reći koliko teško može biti vreme provoditi u kući, okruženi decom i prljavim vešom dok su deca mala. Niko vam neće reći da je roditeljstvo putovanje i da će s vremenom biti sve lakše i lakše, a da ćete konačno stići do te tačke kada ćete pomisliti kako je sve savršeno.

Oni saveti kako „su sve žene to prošle“, nisu ni od kakve koristi. Slobodno recite da vam je teško i nemojte se pretvarati da ste supermama, sve mi imamo trenutke pucanja po šavovima.

mama nosi bebu

Volite svoje klince

Kad su u pitanju saveti oko vaspitanja dece oni se uglavnom svode na to kako ih smiriti, kako ih sačuvati od opasnosti, odvići ih od pelena, cucle, naučiti ih kako da čitaju ili pišu. Retko će vam neko dati savet da volite svoju decu, a to je ono što je najvažnije. Odvojite vreme za igru, zajednički odmor, maženje ili čitanje.

Nemojte svoje klince porediti sa ostalom decom već ih volite baš takve kakvi jesu, jer to je ta bezuslovna ljubav o kojoj svi pričamo.

mama cita

Kako ih naučiti lepom ponašanju

Dete sigurno nećete naučiti kako da se ponaša na ulici, u restoranu i prodavnici tako što ćete ga držati u kući i pričati mu o takvim situacijama. Izvedite dete napolje, izložite ga raznim situacijama i u hodu ih učite kako se u pojedinim prilikama treba ponašati.

Pre nego izgubite kontrolu i počnete vikati, ako dete nešto nije uradilo kako treba, pokušajte objasniti zašto je potrebno da se uradi drugačije, zašto je lepo da se komšiji kaže dobar dan, a ne da se okrene glava i zašto se u restoranu treba ponašati pristojno.

Isto tako mame savetuju da dva puta razmislite pre nego detetu kažete „ne“, jer je činjenica da dete nakon što ovu reč čuje nekoliko hiljada puta u toku dana, jednostavno ogugla i više ne reaguje. Koristite je samo u posebno opasnim prilikama, da je dete poveže sa opasnošću.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar