Menu 

Kad je u pitanju vaspitavanje dece i odnos među roditeljima obično slušamo šta je to što ne smemo raditi pred decom. Mi vam danas donosimo potpuno drugačiji tekst u kome se govori šta pred decom morate da radite.

Postoje određene stvari koje su jednostavno neprimerene da bi se radile pred decom i po tom pitanju uvek treba biti pažljiv. S druge strane postoje neke sitnice koje nikako ne treba skrivati pred mališanima, već ih oni trebaju gledati od malih nogu i posmatrati ih kao nešto najnormalnije.

Evo o čemu se radi.

Svađa

Možda će se većina vas zgroziti, ali svađanje pred decom je sasvim normalno, čak i poželjno. Naravno ovde ne mislimo na neke gadne svađe, pune vriske i ružnih reči već na argumentovane rasprave kojima dete uvek može prisustvovati. Svađanjem na ovaj način pred decom im pokazujete da ne živi pod staklenim zvonom i da je sastavni dio svakog života i odnosa – svađa.

Neki parovi se svađaju veoma retko dok se neki svađaju na dnevnoj bazi, svaki odnos je drugačiji. Iako ne preporučujemo da se uvek svađate baš pred decom, ako to u potpunosti izbegavate stvorićete im lažnu sliku o životu. Treba da bazite na razloge svađe koju ćete započeti pred detetom, ako je u pitanju svađa oko dece onda bilo bolje da to ne radite pred njima.

svadja

Pričanje o finansijama

Većina roditelja smatra potpuno neprimerenim da priča pred decom o finansijama posebno ako je reč o nekoj krizi kroz koju prolazi cela porodica. Jeste li se ikad zapitali, zanju li vaša deca uopšte koliko vi zarađujete?

Pričanje sa decom o finansijskom stanju u kom se nalazi cela porodica je zdravo i nikako ne bi trebalo da predstavlja tabu temu. Deca treba da imaju neka znanja o prihodima koji dolaze u kuću, jer novac nikako ne treba da bude misterija. Na taj način ćete decu pripremiti na ono što donosi pravi život.

Na primer, ako dete pošaljete da studira bez da ima pojma o tome koliko košta struja, voda ili koliko uopšte novca odlazi na hranu učinićete mu zaista medveđu uslugu. Isto tako ako prolazite kroz težak period kad su u pitanju finansije šaputanjem o tome ćete samo napraviti mnogo goru situaciju. Sledeći put kad vas dete bude pitalo da mu kupite preskupe patike umesto da zagalamite, objasnite mu o čemu se tačno radi i zašto mu ih ne možete kupiti.

Pokazivanje emocije

Vratite se u svoje detinstvo na trenutak i setite se kako ste vi regovali kad bi se vaši roditelji poljubili ili pokazivali bilo kakvu vrstu nežnosti. Sigurno ste se mrštili i bilo vam je ljak, zar ne? To je sigurno najnormalnija moguća reakcija, ali to ne znači da pred decom ne treba pokazivati emocije i nežnost. Jedno istraživanje je čak pokazalo da što se roditelji češće ljube pred decom to manje galame na njih. Što je takođe sasvim normalno jer poljupci su sreća, pokazivanje emocija je sreća i to nikako ne treba da se krije.

Da zaključimo, deci treba da pokažete neki normalan realan život dvoje odraslih ljudi, ne trebate ništa ulepšavati niti se pretvarati da ste nešto što niste. Od malih nogu pokažite vašim mališanima kako to izgleda odrasli život i pripremite ga na ono što ga možda u budućnosti čeka.

I na kraju samo da poručimo, više se ljubite – manje se svađajte i sve će biti u najboljem redu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar