Menu 

Ako ste nedavno gledali fotografije sa mora drugarice koja je nedavno rodila i niste primetili niti jednu striju, ne očajavajte, uglavnom je reč o pukoj sreći. Danas se pitamo, da li je nastanak strija moguće sprečiti?

Većina majki će vam reći da strije jednostavno ne možete sprečiti i da je sve stvar sreće, ipak pored sreće postoji nekoliko faktora koji bi mogli uticati na njihov nastanak. Eksperti kažu da genetika ima jednu od važnijih uloga kad su u pitanju strije i da su postojale žene koje su početkom trudnoće bile poprilično mršave, dobile su veliki broj kilogarama, a nisu imale niti jednu striju. S druge strane postoje žene koje se veoma malo udebljaju, pa im se pojavi veliki broj strija.

Nasleđe ima veze sa nastankom strija, ako ih je imala vaša majka, velika je verovatnoća da ćete ih imati i vi. Isto tako one žene koje su strije dobile u pubertetu mogu ih očekivati i tokom trudnoće kao i kod svakog drugog naglog gojenja.

dreamstime_s_20397827

Iako neke žene na strije gledaju kao male podsetnike na jedan od najlepših perioda u životu, one druge nemaju toliko blagonaklon pogled na njih. Brojke kažu da 50-90 odsto žena dobije strije tokom trudnoće, a većini se one počnu pojavljivati u drugoj polovini trudnoće. One žene koje dobiju velliki broj kilograma za kratko vreme i one koje imaju višestruku trudnoći imaju i veće šanse da dobiju strije, ali čak i one koje ne spadaju u ni jednu od ove dvije grupe mogu dobiti strije, pravila nema.

Kako nastaju strije

Većina žena koje su trudne po prvi put o strijama ne razmišljaju sve dok ih ne primete na svojoj koži, a prve se primećuju uglavnom na donjem delu stomaka, mogu se primetiti na bedrima, zadnjici, grudima, rukama i kukovima. Obično su crvenkasto roze ili smećkaste boje. Ove male linije su u stvari ožiljci nastali rastezanjem kože. Strije u narednih godinu dana nakon poroda poprime srebrnkastu boju, ali nikada ne nestaju.

Strije predstavljaju razdvajanje kolagena od kože, nisu bolne ali može se pojaviti osećaj peckanja ili svraba.

Preventiva

Medicinski eksperti kažu da ne postoji proveren način na koji možemo sprečiti nastanak strija. Mnoge žene kao preventivu koriste kakaov maslac kojim mažu kritična područja, jer on kožu održava hidriranom i mekanom.

Ipak moraćemo vas razočarati i reći vam da nastanak stija ne možete sprečiti ma koliko ugađali sebi. Da biste umanjili njihov efekat na vašu kožu veoma je važno da pijete dovoljno tečnosti jer na taj način pospešujete elastičnost kože. Možete probati i sa nežnim masažama kože koje će poboljšati cirkulaciju i kožu održati glatkom. Izbegavanje jakog sunca tokom trudnoće takođe može poboljšati elastičnost, jer sunce uništava kolagen i elastično tkivo kože.

dreamstime_s_25397403

I na samom kraju, jedan od najboljih načina da pojavu strija maksimalno umanjite jeste da pazite da ne dobijete previše kilograma tokom trudnoće, posebno ne u kratkom vremenskom periodu.

Kad su u pitanju kozmetički proizvodi koji obećavaju čudo, ne verujte im jer će vam najobičnija dobra hidratantna krema ili losion za telo biti od velike pomoći da koža ostane elastična, mekana i da ne svrbi.

Važno je napomenuti da strije nemaju nikakav uticaj na vaše zdravlje, da će vremenom izbledeti i da ćete ih sve manje primećivati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar