Menu 

Ako i nakon dosta vremena pokušavanja još uvek nemate bebu i niste u drugom stanju možda bi trebalo da potražite prave razloge zbog čega vam se najveća želja na svetu ne ostvaruje. Ponekad na to mogu utocati neki sasvim banalni i lako popravljivi razlozi i nije uvek u pitanju neplodnost. Donosimo vam pet mogućih razloga zbog kojih još uvek niste trudni.

Pomalo poražavajuće zvuči da svi uzroci neplodnosti još uvek nisu poznati i većina saveta se svodi na poznate floskule: „opusti se, pravilno se hrani, oslobodi se stresa i sve će doći na svoje“. Moramo priznati da sve to nije od neke pomoći. Neki od najčešćih razloga zbog kojih žene teško ostaju u drugom stanju su sledeći:

Fizički uzroci

Parovi se često susreću sa mnogim preprekama da bi dobili bebu, a ponekad im kombinacija muških i ženskih faktora nikako ne ide na ruku. Najčešći problemi koji otežavaju začeće su abnormalnosti spermatozoida kod muškaraca i nedovoljno dobra funkcija jajnika kod žena.

Promena kilaže

Naglo debljanje ili mršavljenje su faktori koje često optužujemo da uzrokuju neplodnost kod žena. Nije problem samo debljina već i naglo mršavljenje. Najvažnije je da se žena koja želi imati bebu hrani zdravom, uravnoteženom i raznovrsnom ishranom da bi pospešila opšte zdravlje i time povećala šanse za začeće. Niti gojaznost niti neuhranjenost nisu povoljna opcija.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Smanjen broj spermatozoida

Mnogo je razloga zbog kojih bi muškarci mogli imati manji broj spermatozoida što uveliko utiče na uspešno začeće. Veruje se da na broj spermatozoida utče previše uzak donji veš, hemoterapija i mnogi drugi agensi.

Problemi sa karlicom

Mnogi parovi se lekaru obraćaju tek šest meseci ili godinu dana nakon što su počeli pokušavati začeti bebu, ali stručnjaci kažu da pomoć treba potražiti mnogo ranije. Ako žena nema redovne menstruacije ili je imala bilo kakvih zdravstvenih problema u predelu karlice, pomoć bi trebalo da potraži i pre prvog pokušaja. Nemojte da se ustručavate, nepolodnost i problemi sa začećem su veoma česta pojava i zato obavezno potražite pomoć što pre.

Godine

Od ovoga ne možemo pobeći jer nas godine uvek sustignu. Jedan od naj češćih razloga teškog začeća jesu godine starosti i to je činjenica. Lekari savetuju da bi žene mlađe od 35 godina lekarsku pomoć trebalo da potraže ukoliko bezuspešno pokušavaju zaneti godinu dana, dok bi žene straije od 35 tu pomoć trebalo da potraže nakon šest meseci.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar