Menu 

Endometrioza je veoma česta bolest reproduktivnih organa koju imaju mnoge žene, ali o njoj se u principu veoma malo zna. Od nje oboleva jedna od deset žena u celom svetu, ali se o njoj ne priča onoliko koliko bi trebalo. Evo šta treba da znate o ovoj bolesti.

Endometrioza je nedavno dospela u žižu javnosti i to kada su Singer Halsey i glumica Lena Dunham objavile kako se već godinama bore sa ovom bolešću, a to su uradile s nadom da će se podići svest u vezi ove prilično bolne bolesti o kojoj se zaista malo zna. Bolest nastaje kada tkivo koje okružuje matericu na neki način raste van materice i to u delovima poput jajnika, jajvoda, bešike ili creva.

Iako uzročnik ove bolesti još uvek nije dvoljno jasan, neki istraživači misle da endometrioza nastaje nakon što endometrijalno tkivo iz menstrualnog odliva se vraća natrag kroz jajovode, pa dolazi sve do karlice i to se stacionira. To može biti mogući uzročnik upala, bolova i pucanja jajovoda, jajnika i cele reproduktivne anatomije kod žena. Kada je reč o samoj dijagnozi i lečenju mnogi lekari tvrde da može doći do zabune, a mi ćemo vam danas pokušati pomoći da što bolje shvatite samu bolest i simptome posebno ako sumnjate da je imate.

Brojni simptomi

Beautiful woman on the beach

Simptomi mogu varirati od umerenih pa do onih nešto ozbiljnijih i izraženijih, a mogu uključivati periodične bolove, bolove tokom seksualnog odnosa, umor, bol tokom obavljanja nužde, proliv, zatvor i mučninu. Endometriozm može biti pogođena i plodnost. Dijagnoza umerene i blage endometrioze može izazvati značajne posledice kad je u pitanju plodnost. To nači da žene koje imaju ovu bolest puno teže ostaju u drugom stanju.

Prava dijagnoza dolazi od operacije

Vaš lekar može dati prvobitnu dijagnozu na osnovu pregleda i nalaza, ali koliko je bolest uznapredovala i koliko su ozbiljni simptomi moći će vam reći tek nakon obavljenog operativnog zahvata koji se zove laparoskopija tokom koga se tanka i lagana cevčica ugura kroz malu rupicu na stomaku sve do kralice i na taj način lekar ima tačan uvid u pravo stanje. U isto vreme tokom ovog procesa se uklanja mali deo tkiva koji se šalje na dodatne analize.

4880782918_676e30179e_z

Tretira se na razne načine

Ono što je važno znati kad je u pitanju endometrioza jeste da tretman ne leči ovu bolest već samo ublažava postojeće simptome. Ukoliko pak nemate neke simptome koji vam stvaraju problem, onda vam lekar možda ni neće propisati nikakve lekove. Obično se preporučuju lekovi protiv bolova poput ibuprofena, ali kad je u pitanju teži oblik bolesti, operacija je najbolje rešenje. Tokom operacije hirurg uglanja što je više moguće tkiva koje raste na reproduktivnim organima.

Može uticati na plodnost

Endometrioza može biti površna ili duboko invazivna i može uticati na plodnost na više načina. Ukoliko žena želi ostati trudna, a pati od težeg oblika endometrioze u tom slučaju lekari obično preporučuju vantelesnu oplodnju da bi pomogli jajašcima i spermatozoidima i na kraju embrionima da se nastane u karlici koja u slučaju endometrioze može biti prilično neprijateljski nastrojena, ponekad i otrovna za ove reproduktivne ćelije.

Šanse za začeće zaista ovise o težini bolesti, o količini, lokaciji i dubini tkiva koje je izraslo, a sama težina se rangira od prvog najlakšeg pa do četvrtog najtežeg oblika bolesti. Ukoliko smatrate da imate ovu bolest i da je to uzrok što ne možete ostati u drugom stanju, obavezno sa vašim ginekologom podelite vaše sumnje i zatražite sve moguće preglede pomoću kojih će se otkriti da li zaista imate endometriozu i koliko je zaista ozbiljno vaše stanje. U svakom slučaju nemojte se ustručavati, već se edukujte i pitajte koje su vam opcije kad je u pitanju lečenje, ali i začeće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar