Menu 

Mnoge boje, pa tako i one za drvo sadrže mnoge teške hemikalije. Zašto biste se borili sa njima, kada boju drvenih podova i nameštaja možete oživeti samo uz pomoć dobre stare kafe.

Ovim načinom farbanja, doduše, ne možete u potpunosti kontrolisati nijansu boje, pa je zato preporučljivo da je prvo isprobate na nekom komadu, koji se sakriven. Ipak, ovaj sistem osvežavanja drvenarije je efektivan, siguran i potpuno ekološki opravdan. A uz to, mnogo je jeftin i jednostavan.

Potrebno vam je:

  1. Kafa (može mlevena ili u granulama)
  2. Posuda za kuvanje (šerpica ili džezva)
  3. Filter za kafu
  4. Dva čista komada taknine
  5. Šmirgl papir
  6. Odvijač

(Jedna litra skuvane kafe biće vam dovoljna za 10 kvadratnih metara drvenarije).

Stavite vodu na šporet na jaču temperaturu. Kada bude pred ključanje ubacite kafu (ubacite onoliko koliko inače ubacujete kada kuvate kafu za piće – bolje malo jače, jer je posle uvek lako da je razredite), ali ne vraćajte na šporet da zakuva, već je samo poklopite i ostavite da odstoji od 3 do 8 sati. (U zavisnosti kakvu nijansu želite). Što duže kafa bude stajala, voda će postajati tamnija. Procedite kafu, kada se ohladi, kroz filter. (Mada možete koristiti i ne proceđenu, ali posle kada se drvenarija osuši moraćete ostatke pobrisati i ukloniti. Takođe, dobićete malo drugačiju nijansu).

zena cisti drveni podOstavite svoju “boju” sa strane dok pripremite drvo. Uklonite uz pomoć odvijača šarke, kvake i ručke sa drvenarije. Šmirgl papirom lagano pređite preko drvenih površina da biste ih poravanali i ukonili neke sitne iverice ili neravnine i nepravilnosti.

Stavite rukavice na ruke i umočite jedan od komada tkanine u skuvanu i proceđenu kafu i iscedite lagano. Premažite tom krpom drvenariju, nanesite ravnomerno, natapkajte ako je potrebno, pa višak obrišite drugim komadom suve taknine. (Poželjno je da naneste nekoliko slojeva. Ali, najbolje je da posle prvog sloja ostavite da se sve osuši preko noći, pa tek sledeći dan nanosite drugi sloj).

Nanesite neki učvršćivač, najbolje prirodni. Postoje mešavine vode i ulja, koja su dobra za ovu namenu. Takođe, možete pokušati i sa onima na bazi pčelinjeg voska.

I to je to, projekat je završen. Kako vam se dopada ideja?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar