Menu 

Za vreme praznika, slava, Božića sveće su obavezne, ali sa njima dolaze i mrlje od voska. Evo par saveta kako ih uklanjate sa stakla, plastike, metala, svećnjaka, stolnjaka …

Bilo da je reč o ukrasnim ili verskim svećama, one su deo praznika. Nepažnja je u veselju uvek moguća, a sa njom i mrlje. Važno je da obezbedite dobre svećnjake (mada i njih treba očistiti), a ispod sveća držite ukrasne salvete ili slične podmetače da biste sprečili da vosak dospije na stolnjak. Takođe, možete svećnjake malo premazati uljem, pre nego zapalite sveću. Tako ćete sa njih posle lakše skinuti vosak.

Metal

Ako imate metalne svećnjake onda znate da je u tom slučaju problem sa voskom malo veći. Ali i za to ima rešenje. U većoj šerpi uskuvajte vodu, sklonite sa vatre, pa svećnjake potopite u vrelu vodu i ostavite da stoje dok se voda u potpunosti ne ohladi. Kako se voda bude hladila vosak će krenuti da spada sa svećnjaka. Posle vam ostaje samo da ih izvadite iz vode i prebrišete grubom krpom ili peškirom. (Umesto u vrelu vodu metalne svećnjake možete staviti i u zamrzivač, pa posle samo zguliti vosak sa njih).

mrlje od voska

Plastika i staklo

Bilo da je reč o plastičnom ili staklenom svećnjaku (ili nekim drugim predmetima na koje je pao vosak) stavite ga prvo u zamrzivač na 30 minuta. Kada se vosak zamrzne lako ga je skinuti sa svećnjaka. Ako i ostane nešto voska uklonite ga uz pomoć krpice i malo bebi ulja.

Srebro

mrlje od voska A ako odlučite da za praznike iznesete svečani srebreni svećnjak sigurno ne želte da ga uništite. Sa ovim svećnjacima morate biti nežniji. Stavite ih prvo u zamrzivač na 20 minuta. Vosak posle skidate prstima (a ne tupim nožem kao u prethodnim slučajevima). Ostatke uklonite tako što umočite kuglicu vate u 70-odstotni alkohol i nežno prebrišete svećnjak.

Sa stolnjaka

Stavite stolnjak takođe u zamrzivač, pa kada se vosak zamrzne skinite ga tupim nožem nežno. Komad smeđe papirne vrećice stavite preko stolnjaka, pa par puta pređite peglom (na malo jače). Vosak će se zalepiti za komad vrećice. Zamenite papir, pa ponovite postupak dok ne „izvučete“ sav vosak iz tkanine. Posle operite stolnjak kao i obično.

Sa podova i nameštaja ga uglavnom možete skinuti uz pomoć komada novina i pegle. Samo stavite novine preko mrlje i pređite peglom par puta (ali ne prejakom).

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Andrijana

    A kako da ga uklonim sa tastature laptopa? :D (da, uspela sam da isprosipam vosak po tastaturi)

Napišite komentar