Menu 

Pojava buđi nije ništa neobično. Obično je problem sa mikroklimom prostorija, a ne (ne)čistoćom zidova. Buđi i vlage se možete rešiti u nekoliko koraka na prirodan način.

Buđ može da “izviri” iza ormara, iza tapeta, iz ćoškova i vrlo je nezdravo boraviti u takvoj prostoriji. Obično nastaje kada je vlažnost vazduha u prostoriji iznad 70 odsto. A, najveći problem predstavljaju prostorije u kojima nema grejanja.

Da biste sprečili pojavu buđi prostorije moraju biti dobro provetravane, a vlažnost vazduha pod kontrolom. Naravno, važan je i kvalitet izolacije.

Ali, ako je buđ već tu – ne brinite, postoje sasvim jednostavni načini da je pobedite. Najači borci za ovu bitku su: ulje čajevca, ekstrakt semenki citrusnog voća i sirće.

Prva dva sastojka su često skupi. Ulje čajevca ima specifičan miris, ali nestane nakon par dana. Ekstrakti semenki citrusa, s druge strane, nemaju izražen miris, a odlični su u borbi protiv buđi kao i ulje čajevca. Međutim, uvek vam ostaju jeftinije opcije: sirće, soda bikarbona i hidrogen peroksid.

Ulje čajevca

Ako ste se, ipak, odlučili za ulje čajevca napravite sprej za ubijanje buđi. Pomešajte 2 kašičice ulja čajevca i 2 šolje (250 ml) vode, pa našpricajte buđava mesta. Ne brišite, ostavite da se osuši. Sprej ima neograničen rok trajanja.

Citrusne semenke

Nabavite ulje semenki bilo kog citrusnog voća (recimo, grejpfruta) i razblažite 20 kapi sa 2 šolje vode. Našpricajte buđ i ne ispirajte, ostavite da deluje.

Sirće

Čisto sirće navodno ubija 82 odsto čestica buđi, ali i viruse i bakterije. Stavite obično kuhinjsko sirće u sprej bocu i našpricajte mesta, koja je napala buđ. Ostavite da deluje ako možete izdržati jak miris. Najbolje je da ovo radite u prostoji u kojoj ste otvorili sve prozore. Miris će nestati za nekoliko sati, koliko i sirćetu treba da deluje. Ukoliko vam miris baš smeta možete u sirće dodati i par kapi nekog eteričnog ulja. Takođe, sirće možete koristiti i preventivno. Samo našpricajte i ostavite da deluje. Ne brišite površine posle.

Hidrogen peroksid

Koristite hidrogen peroksid (3 %) na buđavim površinama. Samo ga nanesite i ostavite da deluje 10 minuta. Posle obrišite i pređite suvom krpom da biste uklonili preostale spore buđi. Hidrogen peroksid možete koristiti i u kombinaciji sa sirćetom. Prvo naneste hidrogen peroksid, pa onda sirće. Ostavite par minuta, pa uklonite krpom.

Soda bikarbona

U kombinaciji sa sirćetom ili samo sa vodom soda bikarbona je dobra za uklanjanje buđi. Rastvorite je u malo vode ili vode i sirćeta (pola-pola). Tretirajte buđava mesta i ostavite da deluje. Obrišite suvom krpom.

 

Koji su vaši efektivni načini uklanjanja buđi?

Pročitajte i Kako da oterate mrave prirodnim preparatima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar