Menu 

Za mnoge je najljepši ljetni provod kada veče dočekuju u svom dvorištu, u uređenom vrtu. A, zamislite još, u tom malom raju, divna bajkovita svjetla?

Još vam ovo nedostaje da bi vaš vrt bio savršen. Međutim, ne želite da od dvorišta napravite holivudsku stazu sa reflektorima, već pravi romantični, umirujući ugođaj. Vaše divno vrtno osvjetljenje.

Svjetiljke možete napraviti sami ili ih kupiti, ali u skladu sa ostatkom vrta. I, naravno, paziti da ih postavite na odgovarajuća mjesta.

Prigušene svjetiljke stavite kraj jezerca i fontana (ukoliko ih imate u dvorištu) ili kraj nekih posebno lijepih biljaka ili skulptura.

Iako možete kupiti mnoštvo svjetiljki, poput cvjetnih, solarnih (svjetlećih štapova, solarnih kocki), možete koristiti i svijeće.

vrtno osvjetljenjeUkoliko koristite klasične male svjetiljke slične novogodišnjim lampicama, obavijte ih oko stabala, ali pazite da ih prikrijete puzavicama. (Ili ih ukombinujte među same puzavice).

Što se tiče svijeća, bezbroj je načina da sa njima ukrasite dvorište. Štede energiju, a neke imaju mirise koji odbijaju insekte. Uz to mnogi smatraju da su one najbolje vrtno osvjetljenje.

Možete ih staviti u teglice, u staklene kućice, u pletene korpice, u kantu sa vodom da plutaju ili u limene kutijice.

Upotrijebite i svjetleće štapiće. Stavite ih u cvijeće ili na skrivena područja, iza biljaka. Mada, najbolja je preporuka da ih stavite u vodu, u providnu, staklenu posudu, jer su prelamanja svjetla divna.

Ne zaboravite i na baklje. Nisu skupe, a mogu biti odlično osvjetljenje i još bolji ukras kraj vaše baštenske staze.

Pored svega navedenog, u nekim dvorištima su u centralnom dijelu napravljena, ozidana mjesta za vatru. Tu vam može biti mjesto za roštilj ili samo da služi za ukras i osvjetljenje.

Javite nam kako ste vi uredili svoje dvorište i kako ga osvjetljavate. Pogledajte i Ideje za stolice u vrtu.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. nenad

    Nema nista lepseg od lepo osvetljenog dvorista. Postoje psoebne bastenske lapme koje se mogu i kupiti, ali najbolje je upotrbiti svoju mastu i dati svoj pecat koji govori o licnom stilu i ukusu.

Napišite komentar