Menu 

Nećemo vam govoriti o slatkišima i grickalicama, želju za cigaretama možete suzbiti na zdravije načine.

Period odvikavanja nikada nije lak, ali pomislite samo na sav taj novac koji ćete uštediti. Cigarete poskupljuju iz godine u godinu sve više. Vaše zdravlje i novac su sasvim dovoljna motivacija da istrajete, a mi vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam olakšati taj period.

Diverzija

Ovo je za vas jedan od najtežih detoks perioda. Važno je da misli usmjerite na sve osim na cigarete, a najbolje na neke zdrave stvari. Ovo je idealno vrijeme da odete na izlet, da prošetate prirodom, da se opustite u spa centru, da odete na masažu da umanjite stres i želju za cigaretama.

Sada možete razmišljati i o nekoj novoj fizičkoj aktivnosti – da probate ples, zumbu ili borilačke vještine? A šta kažete da konačno naučite da kuvate – da se uključite u neki kulinarski šou ili da pohađate časove kuvanja?

Nove zdrave navike

Žudnju kontrolišite vodom, zdravom ishranom i odmorom. Izbjegavajte alkohol, kafu i druga pića, uz koja ste možda najčešće palili cigaretu. Isprobajte nešto novo – cijedite svježe sokove, napravite vodu sa novim ukusima uz pomoć voća, nađite neku novu sličnu zdravu naviku. Ako vam nedostaje cigareta u rukama uzmite nešto drugo poput olovke, novčića i igrajte se sa tim kratko u rukama. U ustima ponekad držite čačkalicu, štapić cimeta, lizalicu ili stabljiku celera.

Podijelite obroke na 4 do 6 manjih umjesto 3 velika – tako ćete kontrolisati nivo šećera i držati energiju na nivou, što će smanjiti želju za pušenjem. Suprotan efekat će izazvati začinjena hrana i ona puna šećera.

“Luda žudnja”

Žudnja za cigaretama nije umišljena – dolazi do promjena rasploženja, srce kuca brže i krvni pristisak može da skoči. U ovom najgorem periodu probajte da grickate mrkvice, kisele krastavce, jabuke, celer, grožđice i bombone bez šećera. Morate znati da su nervoza, ljutnja, anksioznost normalni u periodu odvikavanja. Snagom volje i pametnim potezima cigarete će bez veće muke postati vaša prošlost.

Od hrane žudnju za cigaretama možete smanjiti i orašastim plodovima (bademi), sjemenkama bundeve ili lana, smokvama, špinatom i grickalicama od povrća, krompir i kukuruz su, takođe, djelotvorni.

Voće

Mnogi koji su bili na odvikavanju od pušenja tvrde da im je pomogao sok od narandže i sok od grejpfruta. Možete ih piti svježe iscijeđene ili jesti svježe voće. Postoji i trik da rastopite malo praška za pecivo u soku od narandže i to popijete kada dobijete želju da zapalite cigaretu.

Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar