Menu 

Ne sumnjamo da u apotekama možete pronaći raznorazne proizvode, „čudotvorne napitke“ i tabletice koji će vam ojačati imunitet. Ali, šta mislite da svoj prirodni odbrambeni sistem, jačate prirodom?

Imuni sistem zavisi jedino od podrške koju mu mi dajemo. Neki ljudi jednostavno imaju dobre gene koji su im doneli dobar i snažan imunitet. Ali, mi koji nismo te sreće treba da unosimo dovoljno nutrijenata, da se dovoljno odmaramo i imamo dovoljno fizičke aktivnost da bi dobijali pravu zaštitu. O smanjenju loših navika da ne govorimo.

Određena hrana i biljke mogu nam pomoći da osnažimo imunitet i pripremimo odbrambene štitove pred sezonu gripa i prehlade. Imuni sistem uveliko zavisi od dobre probave, evo liste biljaka koja najbolje utiče na imunitet.

1. Ehinacea – je biljka iz porodice tratinčica koja se od davnina povezuje sa jačanjem imuniteta. Možete je kombinovati sa ostalim zdravim biljkama ili jednostavno redovno piti čaj napravljen samo od ove zdrave biljke.

ehinacea

2. Ginseng dolazi u mnogo različitih vrsta, a najlekovitiji je panax ginseng, poznatiji i kao koreanski ginseng, a poseduje mnogo aktivnih komponenti ginsenosida, koje posuduju antiupalna i antikancerogena svojstva. Istraživanja su pokazala da ginseng uveliko ojačava imunitet i poboljšava fiziološke funkcije.

3. Beli luk je namirnica koju nikako ne zaobilazimo kad je o zdravlju reč. Njegova lekovita svojstva je potvrdila i sama medicina. Beli luk poseduje antibakterijska svojstva i poboljšava rad kardiovaskularnog sistema. Jedite ga u svežem obliku kad god možete i sigurno nećete šmrcati ove zime.

4. Paprike – obično se kao najzdravije spominju ljute papričice, jer sadrže kapsaicin, ali i ove obične slatke paprike sadrže karotenoidni likopen koji smanjuje rizik od nastanka raka, a bogate su i betakarotenom koji se pretvara u vitamin A.

5. Đumbir je nezaobilazan kad su pitanju lekovita svojstva. On smanjuje upalna stanja, poboljšava kardiovaskularna stanja, snižava holesterol. Naribajte koren svežeg đumbira u malu teglu meda, dodajte nekoliko kolutova limuna i uzimajte po jednu kašičicu svako jutro i nema bojazni od prehlade i gripa.

6. Kurkuma je koren koji sadrži kurkumin, supstancu poznatu po svojim antioksidantnim svojstvima. Ima antiupalno delovanje i veoma dobro deluje na probavu. Istraživanja su dokazala da kukrkumin štiti jetru od štetnog delovanja alkohola i određenih toksina.

7. Ginko biloba je biljka koju najčešće povezujemo sa poboljšanjem pamćenja i koncentracije, ali ona jednako dobro utiče i na imunitet. Atioksidanti bilobalidi i ginkolidi koji se nalaze u ovoj biljci štite telo od štetnog uticaja slobodnih radikala. Ekstrakt ginko bilobe smanjuje oštećenje mozga za čitavih 50 odsto. Pronađite ga u biljnim apotekama.

Koristite li neku od ovih biljaka?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar