Menu 

Svi smo doživeli “napad” umora, pad snage i osećaj kao da vas je pregazio voz. Nije vam potrebno 10 šoljica kafe – mirisima izbrišite umor.

Nećemo govoriti o skupim parfemima niti specijalnim mešavinama ili eteričnim uljima. Mislimo na voće, biljke i savršene začine. Oni vas mogu razbuditi, revitalizovati i odgnati umor gotovo sa samo jednim udisajem. Da probate?

Citrusi

izbrišite umorCitrusno voće, posebno limun, narandža i grejpfrut, je voće buđenja. Nije ni čudo što mnogi proizvodi za čišćenje dolaze sa mirisom limuna (slično dejstvo ima i eukaliptus) – bićete “orni” za rad. Limunovi su korišćeni u lečenju hroničnog umora, pomažu vam da se smirite i skoncentrišete.

U svetu aromaterapije narandže su poznate kao voće koje vas puni energijom i popravlja raspoloženje.

Grejp razbuđuje, odnosi umor, ali i stres i depresiju. Možete koristiti ulja na bazi ovih voćki, kuvati ih u vodi izrezane na kolutiće (kuća će mirisati divno), napraviti potpourri od kora citrusa ili ih staviti blizu šporeta da šire mirise.

Biljčice

Ruzmarin je odličan protiv sveopšteg umora (i psihičkog i fizičkog), a sa njim možete pobediti i glavobolje. Možete ga koristiti i na koži za ublažavanje bolova u mišićima. (Detaljnije pročitajte u tekstu .). Ako vam ruzmarin nije dovoljan pokušajte i sa jasminom divnog mirisa. On razbuđuje i rašćišćava misli.

Među prave razbuđivače spadaju i pepermint i eukaliptus. Peprmint je dobar za koncentraciju i pomaže vam da trezevnije mislite. Slično deluje i eukaliptus, samo što je još dobar i protiv bolova. Pojedite jaču peprmint bombonu, koristite eukaliptus ulje (stavite par kapi u vruću vodu i ostavite da se isparava) ili koristite ova ulja u činijama za radijatore.

Cimet i kafa

izbrišite umor

Zimi cimet najviše volimo od začina. Kombinujemo ga sa toplim napicima, keksićima i kolačima. Njegov miris će vam probuditi čula i zaboravićete na umor.

Što se tiče kafe više će vas razbuditi sam miris nego ispijanje ovog napitka. On vas podseća na jutro, buđenje, na novi početak. A ako već ne možete bez kafice jedna šoljica vam neće naškoditi, ali uživajte u njoj lagano upijajući mirise. (Nekada su domaćice pržile sirovu kafu u rerni i taj miris je zaista mađioničar u razbuđivanju).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar