Menu 

Jagode sasvim sigurno spadaju među najpopularnije voće u celom svetu. Sezona samo što im nije počela i zato bi bilo dobro da se podsetimo koja su to lekovita svojstva ovih slasnih, crvenih plodova.

Jagode su zdrave bez obzira na to u kom obliku ih koristite jesu li zamrznute ili sveže. Ako niste neki veliki ljubitelj onda bi trebalo da postanete što pre jer one nisu samo slatke i osvežavajuće, one se slobodno mogu svrtstati u superhranu. Jagode su na prvom mestu bogate antioksidantima , posebno vitaminom C. Imaju mnoštvo lekovitih svojstava, a neka od njih će vas zasigurno iznenaditi. I to pozitivno.

Krenimo redom.

Jačaju imunitet. Kao što smo malopre napomenuli jagode su veoma bogate vitaminom C, a to je veoma važno za ljude jer mi smo retki sisari čiji organizam sam ne proizvodi ovaj vitamin. Iz tog razloga jako je važno da svakdnovno unosimo određene količine. Jedna porcija jagoda sadrži 51,5 mg vitamina C što je oko polovine dnevnih potreba organizma. Vitamin C je poznat kao vitamin koji jača organizam, ali i kao veoma snažan antioksidant.

7201278396_9431fe6ff9_z

Jagode promovišu zdravlje očiju. Antioksidantska svojstva jagoda mogu smanjiti rizik od nastanka katarakte, a to je ona magla koja se navlači preko očiju s godinama, a može izazvati čak i slepilo. Našim očima je potreban vitamin C da bi se zaštitile od lošeg uticaja slobodnih radikala i štetnih UV zraka koje mogu oštetiti protein u sočivima.

Pomažu u borbi protiv kancerogenih obolenja. Vitamin C je jedan od antioksidanata koji mogu pomoći kod prevencije kancerogenih obolenja, jer je jak imuni sisitem najbolji način odbrane celog organizma. Fitohemikalije koje se nazivaju elaginske kiseline, inače pronađene u jagodama dokazano imaju antikancerogena svojstva poput suzbijanja rasta ćelija raka.

Sprečavaju pojavu bora. Ovo je samo još jedna u nizu beneficija koje dobijamo od vitamina C iz jagoda pošto je on ključan za proizvodnju kolagena u organizmu. Pošto s godinama gubimo prirodni kolagen koji koži obezbeđuje elastičnost neophodno je da jedemo više hrane koja sadrži vitamin C. Pored vitamina C, dokazano je i da elaginske kiseline takođe sprečavaju gubitak kolagena i nastanak upala.

Jagodama protiv lošeg holesterola. U jagodama se pored elaginske kiseline nalaze i flavonoidi – fitohemikalije koje donose efekat od velikog značaja za zdravlje srca. Jedan od uticaja je snižavanje lošeg hoelsterola u krvi za koga je poznato da je glavni uzročnik stvaranja plaka u arterijama.

Smanjuju upale. Antioksidanti i fitohemikalije pronađene u jagodama dokazano smanjuju upalne procese u organizmu, posebno zglobovima. Poznato je da upala u zglobovima može izazvati artritis što kasnije može dovesti i do srčanih obolenja.

Regulišu krvni pritisak. Kalijum je još jedan nutrijent od velikog značaja za zdravlje srca, a jedna porcija jagoda sadrži čak 134 mg. Kalijum može pomoći kod regulisanja krvnog pritiska, može ga čak sniziti i ublažiti negativan uticaj natrijuma. S obzirom na uticaj na loš holesterol te na povišen krvni pritisak, jagode se smatraju jednom od najzdravijih voćkica za srce koje možete pojesti.

Bogate vlaknima. Kao što već sigurno znate vlakna su neophodna da bi nam probava radila kako treba. Jagode sadrže oko 2 g vlakana po jednoj porciji i zato ih slobodno jedite u što većim količinama. Problemi koji mogu nastati usled nedostatka vlakana u ishrani uključuju opstipaciju kao i mnoštvo upalnih bolesti creva. Vlakna mogu pomoći i u borbi protiv dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju šećera u krvi.

7480544400_98773ecf1d_z

Doprinose gubitku kilograma. Održavanje zdrave telesne težine je jedan od najboljih načina borbe protiv dijabetesa tipa 2 kao i srčanih obolenja. Jagode same po sebi ne sadrže puno kalorija, svega 28 po porciji. Pored toga siromašne su mastima, šećerom i natrijumom što ih čini sjajjnom dijetalnom namirnicom. Sadrže prirodne šećere i ugljene hidrate, ali u svakom slučaju sigurnija su i zdravija grickalica od mnogih drugih.

Promovišu prenatalno zdravlje. Folati su vitamini B koji se preporučuju svim ženama koje su trudne ili koje planiraju trudnoću. Jagode sadrže 21 g folata po porciji i sjajan su dodatak ukoliko planirate trudnoću ili ste već trudni.

Pored svega što smo nabrojali važno je napomenuti i da su jagode veoma ukusne i korisne. Možete ih jesti sirove, stavljati ih u smoothije, voćne salate i naravno poslastice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kroz sve tekstove o zdravim navikama, jačanju imuniteta i opštem stanju organizma uvek se provlače vitamini i minerali i naglašava se njihova važnost za ljudsko zdravlje. Mi vam danas donosimo detaljan vodič koji će vam...