Menu 

Jeste li se ikad zapitali šta znače one silne oznake na etiketama prehrambenih proizvoda? Celovito zrno, 100% organski… izrazi koji su nam svima poznati, ali znamo li zaista i šta znače?

Ako naučite šta zaista znače oznake na etiketama i kako da ih tumačite lakše ćete moći odabrati zdravu hranu za sebe i svoju porodicu. Čitanje etiketa nije samo rok trajanja to je mnogo, mnogo više.

Za početak obratite pažnju koliko je pakovanje i koliko porcija jedno pakovanje sadrži. Zatim pročitajte koliko kalorija sadrži jedna porcija, jer ako uduplate porciju uduplali ste i broj unesenih kalorija.

Kada čitate etikete, sastojke koje sadrži određena namirica, na početku se uglavnom nalaze sastojci kojih je u proizvodu najviše. Dakle, ako je šećer među prvih pet na listi sastojaka, zaobiđite ovaj proizvod u širokom luku, jer znači da ga je previše. Pod šećerima se podrazumevaju i glukoza, kukuruzni sirup. Ono što najmanje želimo videti na etiketama proizvoda jesu brojevi, jer su njima označene sve one nezdrave materije koje nam štete, veštačke boje, zasićene masne kiseline i aditivi.

Kad su u pitanju voćni sokovi birajte one na kojima stoji oznaka 100% prirodno, jer su takvi sokovi napravljeni procesom gnječenja voća i uglavnom nemaju dodatnih industrijskih šećera, dok je sa ostalim sokovima to slučaj, jer se kod sokova koji nemaju ovu oznaku voćni sadržaj razređuje vodom i puni su šećera.

Ono što većinu ljudi zanima jesu misteriozne E oznake, koje postoje gotovo na svim proizvodima. Slovo E označava materije koje uglavnom ne spadaju u prehrambene proizvode, a to su aditivi koji se dodaju prilikom obrade, pakovanja, transporta i čuvanja hrana. Što više E oznaka to je proizvod nezdraviji i time se vodite.

Ako imate mogućnost birajte proizvode koji na sebi imaju oznaku organske hrane, jer se za tu hranu podrazumeva da nije tretirana hemikalijama od uzgoja do pakovanja.

„Celovito zrno“ je takođe veoma poželjna oznaka koju želimo da vidimo na proizvodu, ali postoji razlika između 100% celovito zrno i rađeno od celovitog zrna. Ova prva opcija je bolja, jer druga znači da je pored celovitog zrna proizvođač dodao druge sastojke i ne može se proceniti koliko je celovitog zrna zaista ostalo u proizvodu.

Što se tiče kalorija, proizvodi koji su označeni sa „calorie free“ (bez kalorija), znači da sadrže manje od 5 kalorija po porciji, „sugar free“ (bez šećera) 0,5 grama šećera po porciji, „fat free“ (bez masti) manje od 0,5 grama masti po porciji i „low fat“ 3 grama masti po porciji ili manje.

Čitate li sadržaj proizvoda, pazite li šta kupujete?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Jedan od najpoznatijih prirodnih lekova protiv povišenog holesterola je zob, ali zbog toga su ostale žitarice nepravedno zapostabljene jer i one imaju gotovo jednaka svojstva baš kao i zoben akaša. Jedno istraživanje je pokazalo da...