Menu 

Previše mesa nije preporučljivo, a proteine možemo dobiti i na mnoštvo drugih načina. Pročitajte kako da poboljšate ishranu i jedete manje mesa.

Sa previše mesa u ishrani povećavate rizik od srčanog udara, od raka debelog creva i od gojaznosti. Na žalost, u većini domaćinstava meso je glavno na stolu svaki dan umesto da tu ulogu preuzme povrće. Saznajte kako da prevarite sami sebe i lagano zamenite meso i svedete ga na 3 do 4 obroka sedmično.

Počnite sa ponedeljkom bez mesa. Odredite jedan dan u sedmici koji će biti vaš vegetarijanski dan i potrudite se da svi obroci budu u potpunosti bez mesa.

Vegetarijanac do 6

Autor Njujork tajmsa Mark Bitman (poznati pisac o hrani i kritičar restorana) je otkrio svojim čitaocima jednu tajnu – prihvatio je i zadržao zdrav način ishrane tako što se prebacio na vegetarijansku (ponekad i vegansku) hranu svaki dan do 6 časova poslepodne. Za večeru je jeo šta god je hteo, mesne proizvode, crveno meso, govedinu, ribu, ali svi obroci od ujutro do 18 časova ostali su strogo vegetarijanski.

Riba petkom

Odredite dan za ribu, neka to bude riba bogata omega 3 masnim kiselinama. Taj potez će značajno uticati na poboljšanje vašeg zdravlja.

Prepolovite meso

Još jedan trik da smanjite unos mesa je da u svakom receptu smanjite količinu mesa za pola. Popunite prazninu sa povrćem.

jedite manje mesa

By: jules

Ukusne zamene

Zamene poput tofua ili vegetarijanskog burgera (ideje potražite u tekstu Roštiljajte sa nama: Vegetarijanska gozba sa roštilja) su dobra varka. Napravite neka ukusna vegetarijanska, nova jela s vremena na vreme i neće vam više nedostajati meso.

Jaja

Neka jaja budu zvezda vaše večere brem jednom sedmično. Potrudite se da kupujete organska ili bar domaća jaja.

Koliko često u toku sedmice vi pravite obroke sa mesom? Da li ste pronašli neke ukusne zamene?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kada vam kažemo da popravite držanje ne mislimo tu samo na bolji izgled, već na vaše zdravlje. Evo kako može ovim navikama smanjiti i bolove u leđima. Piši! Širi dalje!