Menu 

Ne biste verovali koliko toga o vašem zdravlju možete otkriti samo na osnovu boje vaših telesnih izlučevina, urina i stolice, a LifePressMagazin je tu da vas nauči i objasni vam.

Stručnjaci su čak izmislili i posebnu tabelu sa različitim nijansama urina da bi ljudi mogli lakše zaključiti kakve je boje njihov urin i na osnovu toga otkriti da li je sve u redu sa njihovim zdravljem. Naravno to ne znači da sami sebi treba da postavljate dijagnozu samo na osnovu boje, već to treba da vam bude podsetnik da uradite detaljnije analize.

Ako je urin bistar prem svetlo žutom to znači da ste zdravi da unosite dovoljno tečnosti u organizam te da vam probava i bubrezi rade pesprekorno. Ako je vaša mokraća u potpunosti svetla i bezbojna možda čak i malo preterujete sa unosom tečnosti. Da i to je moguće.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ako je urin tamno žut, pomalo narandžast to je znak da bi trebalo da pijete malo više tečnosti tokom dana. Rani znakovi dehidracije su zamor, glavobolja i pomalo zamršene misli, a to vam sigurno ne treba tokom dana i zato pijte vodu.

Ako je urin roza ili crvenkaste boje ne treba odmah da pomislite na nešto strašno jer urin dobija ovakvu boju ukoliko ste dan ranije jeli cveklu ili rabarbaru, namirnice koje će zasigurno obojiti vašu mokraću. S druge strane ukoliko niste jeli ove namirnice to bi mogao biti znak nedostatka gvožđa u organizmu, simptom trovanja živom ili tragovi krvi u urinu.

Ako je urin tamno smeđe boje to je uglavnom znak da je došlo do težeg oblika dehidracije ili bolesti jetre. Ako vežbate previše dugo i previše intenzivno može doći do bolesti koja se zove rabdomioliza i jedan od njenih simptoma može biti upravo smeđa mokraća.

Ako je urin zelene boje to je znak ili da ste ponovo pojeli nešto što je obojilo mokraću kao što su slatkiši ili žitarice koje sadrže veštačku boju ili da imate neki redak genetski poremećaj koji uzrokuje zelenu mokraću.

Da je urin ljubičast dešava se veoma retko, a može biti znak porfirije, naslednog poremećaja koji loše utiče na crvena krvna zrnca.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ako se urin previše peni i primetili ste previše mehurića kao da piškite gazirano piće to je znak da se u njemu nalazi višak proteina.

Ako je urin drugačijeg mirisa to isto može ukazivati na neke poremećaje koje bi trebalo lečiti. Sladak i pomalo voćni miris urina može ukazati na dijabetes zahvaljujući višku šećera koji se u njemu nalazi. Kiselkast i pomalo riblji miris ukazuje na postojanje infekcije, a miris kvasca otkriva disbalans vaginalnih bakterija.

Kada ste zadnji put vršili analizu urina?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!