Menu 

Umorni ste, depresivni, razdražljivi, lako se razbolevate? Nedostatak određenih vitamina i minerala može biti uzrok. Prepoznajte simptome i saznajte kako da pravilno nahranite organizam.

Prosečni obrok u restoranima je za četiri puta veći nego što je bio pre 50 godina, a ljudi za 11 kilograma teži. Ipak, i sa ovim rasipanjem hrane mi ne dobijamo dovoljno hranjivih sastojaka, vitamina i minerala. Mi mislimo danas, većinom, da je što bolje da obrok bude obilan, čak u nekim slučajevima i da je to slika imućstva. Naravno, nije bitno koliko je toga iznešeno na sto, nego šta je na stolu – kakva vrsta hrane, kakve kombinacije. Recimo, jedna dobro napravljena salata može biti hranjivija i zasitinija od pečenke sa mesom.

Ne želimo da razmišljamo o hranjivim vrednostima hrane, izbalansiranim obrocima i zato nam se često događa da se osećamo loše, slabo, bezvoljno. To znači da nam nedostaju određeni vitamini i minerali.

Vitanim B12

Ovog vitamina ima najviše u mesu životinja i životinjskim proizvodima, ali i u žitaricama i nekim pecivima. Čak 15 odsto svetske populacije pati od nedostatka vitamina B12. Osećaju, obično, anemiju, nesvesti im se, slabi su, imaju probleme sa zatvorom, gubitkom apetita. Tu se javljaju i depresija, konfuzija, slabija memorija, …

Vitamin C

Paprike, kivi, brokoli, paradajz, šipak, višnje, jagode, citrusi, … Svi oni su bogati vitaminom C. Koliko je važan za organizam ne moramo ni pominjati. Ženama starijim od 19 godina potrebno je dnevno 75mg, a muškarcima 90 mg vitamina C. Nedostatak vitamina C prati nesvestica, slabost, upala desni, gubitak zuba, bolovi u zglobovima, slabije zarastanje rana.

Vitamin D

Možemo ga pronaći u ribama poput tunjevine i lososa, ali i u goveđoj jetri, siru, žumancima i gljivama. Međutim, sve je to malo u poređenju sa tim koliko vitamina D naše telo dobija od sunca (pročitajte i ). Vitamin D reguliše i kalcijum u telu i pomaže da imamo zdrave kosti. Važan je za imunitet i deluje protuupalno.

Kod dece nedostatak ovog vitamina može dovesti do rahitisa i slabljena kostiju, a kod odraslih dovodi do osteomalacije, bolova u kostima i slabosti mišića.

Jod

Nalazimo ga u morskoj ribi i plodovima mora, ali i u mlečnim proizvodima. Najopasniji je nedostatak joda u trudnoći, važan za razvoj fetusa, ali i u ishrani bebe. Kod odraslih može se javiti gušavost i pad produktivnosti.

Železo

Od svih vitamina i minerala nedostatak železa je najrašireniji. Možemo ga naći u ribi, crvenom mesu, peradi, ali i u klicama i pasulju. Od simptoma javljaju se: slabost, nesvestica, pad koncentracije, slabiji imunitet, veća podložnost infekcijama i upala jezika.

Magnezijum

Naći ćete ga u mahunarkama, orašastim plodovima, žitaricama i povrću. Igra vrlo važnu ulogu u našem organizmu, jer potpomaže regulisanje većeg broja telesnih funkcija. Ako vašem telu nedostaje magnezijuma osećaćate: gubitak apetita, mučninu, nesvesticu, želju za povraćenjam, slabost u mišićima, grčeve, …

Cink

Važan je za imunitet i borbu protiv bakterija i virusa, za zarastanje rana i u trudnoći. Nedostatak cinka može usporiti razvoj odojčadi i dece i seksualni razvoj adolescenata. Može doći i do opadanja kose, dijareje, gubitka apetita, …

Važno je takođe da znate da previše nekih nutrijenata može da izazove neugodne posledice, kao i nedotstatak. Zato je dobro da se obratite lekaru pre nego na svoju ruku povećate unos određenih vitamina i minerala.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kada vam kažemo da popravite držanje ne mislimo tu samo na bolji izgled, već na vaše zdravlje. Evo kako može ovim navikama smanjiti i bolove u leđima. Piši! Širi dalje!