Menu 

Kuba je ostrvska država sa stropskom klimom, što znači da je veoma bogata raznim kulturama koje tamo uspevaju, sve se to odrazilo i na tamošnju kuhinju.

[one_half]Kubu poznajemo po Hemingveju, starim automobilima, Če Gevari i naravno Kastru…[/one_half]

Kubanska kuhinja je bogatstvo ukusa i raznovrsnosti, od prvog obroka biće vam jasno u kakvu gurmansku avanturu se upuštate.

Razno tropsko voće, koga ima u izobilju, riža i jaja služe se za predjelo i kao dodatak glavnom jelu. Meso koje je u većini slučajeva svinjetina ili piletina, uglavnom je s roštilja ili u nekim voćnim marinadama.

Manioka, jastog, kornjača…

Osnova većine jela jeste sofrito, a to je mešavina crvenog i belog luka, zelene paprike, bibera i origana. Crni i crveni pasulj su pored riže najčešći prilog, a među osnovne namirnice spada i kukuruz, proso i manioka.

Veoma su česte neobične kombinacije povrća i voća.

Morski specijaliteti su česti, a oni koji se najviše cene sadrže meso jastoga ili kornjače.

[one_half]Omiljeni koktel Ernesta Hemingveja je bio daikiri Papa doble koji je danas poznat i kao Hemingvejev koktel[/one_half]

Popularni zalogaji s nogu su pastelitos, kroketas, bokaditos i nezaobilazni tamales koji se pravi od kukuruznog brašna i svinjetine, a služi se u listu kukuruza.

Od pića tu su neprevaziđeni kokteli Mohito i onaj koji je Hemingvej obožavao Daikiri.

This slideshow requires JavaScript.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Do sad je otkriveno mnoštvo namirnica za koje se veruje da svojim komponentama štite od nastanka raka dojke i i brojnih drugih vrsta, a najpoznatije među njima su lan, brokoli i soja. Danas...