Menu 

Brza, slana zakuska za goste – napravite rolat sa sirom i trajnom kobasicom po izboru. Nema tog mrzovoljnog gosta koji će vas odbiti.

Većina nas voli meze i zakuske. Spojite ih u jednom sa ovim rolatom. Krem sir, krekeri, salama, malo povrća, … Ideju za ovaj rolat osmislili su na blogu Pixfiz.

Od sastojaka možete dodavati: paprike (sveže ili ljute), narendani sir, tanko isečen  tvrdi sir, ljute mlevene papričice, krastavčiće … Važno je samo da je sve isečeno na vrlo tanke kriške i da ne stavljate previše sastojaka u jedan rolat, jer ćete imati poteškoća da ga umotate.

Vrlo je važno da imate oštar nož, a sam rolat možete pripremiti i 2 do 3 dana ranije. Izrezane komade rolata služite na okruglim slanim krekerima ili komadićima tosta.

Od svakog rolata dobićete 50-tak tanko narezanih komadića serviranih na krekerima.

rolat kobasica sir 2

Sastojci:

  • 450 gr tvrđeg krem sira
  • 300 do 350 gr tanko naseckane veće trajne kobasice (čajna, kulen, … Bitno je da su kolutovi što širi i tanko narezani)
  • 1/2 zelene sveže paprike, tanko iseckane (ili ljute paprike, ili crvene sveže, tanko narezanog tvrdog sira, izmrvljenih krekara, svežih krastavaca, …)
  • Po želji sir posuti mlevenom paprikom ili biberom

rolat kobasica sir 3

Na sto stavite veliku plitku tepsiju okrenutu naopačke i na nju veći komad plastične folije. Stavite sir na sredinu folije i preko njega još jedan isti komad plastične folije. Preko folije razvaljajte sir oklagijom u tanki sloj, pravougaonik – oko 0,5 cm debljine. Pazite samo da vam se gornji sloj folije ne spoji sa donjim kroz sloj sira.

rolat kobasica sir 4

Kada ste oblikovali sloj sira skinite gornju foliju, pa preko sira poredajte kolutiće kobasice, stavljajući ih jednim delom jedne preko drugih, da ih bolje spojite (kao na fotografiji). Lagano utisnite kolutiće da prionu uz sir. Stavite ponovo novi sloj folije preko kobasice, pa još jednu tepsiju ili dasku za sečenje, pa pridržavajući ih, da se slojevi ne bi raspali okrenite rolat u pripremi tako da strana sa sirom ponovo dođe na vrh, a kobasica na dno. Sklonite tepsiju i sloj folije, pa preko sira poredajte paprike (i dodatke po želji).

rolat kobasica sir 5

Umotajte čvrsto i gusto kobasice i krem sir sa povrćem u rolat. Pomažite se plastičnom folijom da bi sve bilo dobro učvršćeno. Umotajte rolat u foliju i ostavite u frižideru 4 do 6 sati ili preko noći. Možete ga seći i bez hlađenja, ali što je duže u frižideru biće lakši za rezanje.

Režite rolat na tanke kolutiće i redajte ih na pripremljene slane krekere. Služite na tacnama.

Recept
Ime Recepta
Rolat sa sirom i trajnom kobasicom
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 21 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Nikola JevTovic

    Ubica

Napišite komentar