Menu 

Miris belog luka zimi dominira u mnogim domovima i to s pravom, jer je beli luk veoma zdrav. Ali, njegov miris zna biti neprijatan.

Seckanjem se jak miris ove biljke i njegova ulja uvlače u kožu i ispod noktiju i teško ga je ukloniti. Slično je i sa zadahom iz usta kada se jede sirov beli luk. Nipošto ne odustajte od belog luka. Ova fenomenalna biljčica je jedan od najboljih prirodnih doktora. A miris možete ukloniti jednostavnim trikovima.

miris belog lukaSa ruku

Postoji jedan zanimljiv trik za koji se mnogi kunu da deluje. Kada završite sa seckanjem istrljajte prste preko nekog predmeta napravljenog od nerđajućeg čelika (kašika, lavabo, …) i to ispod mlaza hladne vode. To bi trebalo da ukloni miris luka, mada sumnjamo da ga može izvući i iz mesta ispod noktiju, čak i ako operete ruke mirisnim sapunima.

Efektnija bi sigurno bila kafa (ako vam ne smeta da vam ruke mirišu na kafu). Ruke istrljajte zrncima kafe ili napravite piling od mlevene kafe i vode, pa sa tim trljajte ruke neko vreme i onda operite mlakom vodom.

Malo soli i limuna bi moglo biti od pomoći. Trljajte ruke kriškom limuna na koju ste stavili malo soli, samo pazite ako su vam ruke osetljive ili ispucale. Možete probati i samo sa limuom, a ako imate duže nokte trudite se da ga natrljate i malo ispod noktiju da biste izvukli miris.

Ruke možete istrljati i sa pastom napravljenom od sode bikarbone i vode. Soda dobro neutrališe mirise. Detaljno mirise može ukloniti i pasta za zube. Samo ruke i nokte istrljajte i odmah operite.

Zadah

U uklanjanju zadaha od belog luka efektivna je slačica. Uzmite 1 kašičicu ovog začina i “mućkajte” ga u ustima 1 minut, pa ispljunite. Nakon toga pola kašičice slačice progutajte da u potpunosti sprečite loš zadah.

miris belog lukaPored žvakaćih guma sa ukusom peperminta (deluje i žvakanje svežih listića mente) probati možete i sa peršunom. On sadrži mnogo hlorofila i idealan je za uklanjanje lošeg zadaha, posebno izazvanog belim lukom. Odličan je za usnu duplju jer deluje antibakterijski i protivupalno.

Komorač, seme anisa ili karanfilić su takođe delotvorni. Samo ih žvaćite kratko, pa ispljunite. U nekim restoranima čak posle jela često nude semenke komorača zbog zadaha.

Mleko, jogurt, čaj od mente (ili zeleni) mogu biti od pomoći, kao i žvakanje pečenih zrnca kafe. Kao i kada su u pitanju ruke i u ovom slučaju je delotvoran limun. Samo uzmite 1 do 2 kašike sveže isceđenog soka od limuna.

Nakon ovih “tretmana” možete oprati zube i očistiti jezik, koji barem delimično uklanjaju loš zadah izazvan belim lukom.

Pročitajte i tekst – Novi fenomenalni prirodni recepti protiv lošeg zadaha.

Sviđa nam se
Autor
Uklonite miris belog luka sa ruku i iz usta
Datum
Ime
Uklonite miris belog luka
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar