Menu 

Iako kreme za zaštitu od sunca možemo kupiti na svakom koraku i dostupne su svima, statistike vezane za rak kože kažu da se ipak ne štitimo koliko bi trebalo. Pročitajte pravila sunčanja za bezbrižno i sigurno leto.

Sve ono što se inače pisalo za zaštitu od sunca još uvek važi. Morate redovno nositi kreme sa zaštitnim faktorom, ne smete se izlagati previše suncu u kritičnom razdoblju između 11 i 16 časova, morate piti puno vode, nositi prozračnu garderobu, šešire i naočare. Pored svih upozorenja stručnjaka porazna je činjenica da je broj obolelih od melanoma u konstantnom porastu, a kozmetički saloni koji imaju solarijum i dalje veoma dobro zarađuju. Nešto tu debelo ne štima. Ako ovoga leta posebno želite obratiti pažnju na zaštitu od sunca treba da pratite sledeća pravila i ne odustajte od njih ni za živu glavu.

4216184251_402faccd4e_z

Koristite antioksidanse. Kreme za sunčanje su svakako najbolja zaštita, ali njihovo delovanje će biti još bolje ako u svoju svakodnevnu brigu o koži uključite i antioksidanse. Koristite serume ili kreme za kožu koje sadrže vitamin C ili askorbinsku kiselinu. Isto tako, jedite što više namirnica koje su bogate antioksidansima, a trenutno su na vrhuncu sezone, tu su paradajz, šargarepa, paprike, borovnice, zeleni čaj, ulje od semenki grožđa…

Zaštitni faktor ne sme biti niži od 30. Da biste imali pravu zaštitu trealo bi da koristite kremu sa 30 najmanjim zaštitnim faktorom. Isto tako važno je da kremu nanosite na svaka dva sata i to u nešto debljem sloju.

Tražite kreme koje štite od UVA i UVB zraka. UVB zrake će izazvati opekotine, ali UVA zrake izaivaju rak kože, pokazala su nedavna istraživanja. Birajte kreme koje vas štite od obe vrste zraka.

5804251155_ebf7b64c43_b

Jednom zauvek se odrecite tamnog tena. Ovoga leta se potrudite da ne pocrnite previše. Preplanuli ten svakako više nije moderan, a na prvom mestu nije zdrav i to bez obzira da li ste potamnili na suncu ili u solarijumu. Šteta je jednaka. Stručnjaci kažu da se direktnim sunčevim zrakama ne bi trebalo nikada izlagati i uvek se trudite da budete negde u hladu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar