Menu 

Novopečene mame se susreću sa mnogim nedoumicama, a jedna od njih je svakako i koju hranu da izbegavaju dok doje. LifePress magazine je tu da vam olakša.

Za početak, ne treba preterano da se nervirate zbog hrane koja loše utiče na mleko. Omiljeni ukusi poput belog luka i jakih začina, povremeno i u malim količinama ne mogu da naškode bebi. S druge strane postoji hrana koju bi trebalo da izbegavate, ne zbog ukusa nego zbog sastava.

Riba bogata živom

U teoriji sve ribe sadrže određenu količinu žive ili neurotoksina koji može loše da utiče na bebin mozak. Ipak, riba je prepuna zdravih proteina i masti pa je rizik od žive zanemarljiv. Izuzetak su ribe koje definitivno treba da izbegavate, jer je u njima pronađena najveća koncentracija žive, a to su morski pas, sabljarka i skuša. Opet vam ostaje veliki izbor, losos, tuna, som, račići…

Alkohol

Nakon devet meseci bez kapi alkohola verovatno ste se uželeli čaše vina uz večeru ili hladnog piva u toplim danima, i to je sasvim u redu, sve dok je samo jedna čaša. Stručnjaci kažu da bez bojazni možete podojiti bebu ukoliko ste malopre popili čašu vina, ali ni kapi više.

Ako ste popili više trebalo bi da pričekate sa dojenjem dok alkohol potpuno ne ispari iz organizma. U međuvremenu, izdojite mleko, da vas grudi ne bi bolele.

Kofein

Dobra vest za sve mame jeste, da posle neprospavanih noći pored svoje bebe slobodno mogu popiti šolju kafe ujutro, ali kao i sa alkoholom, trebalo bi da smanje doze. U toku dana dojilje ne bi trebalo da uzmu više od 2-3 čaše napitaka obogaćenim kofeinom. Tu uključujemo kafu, čajeve, gazirane napitke.

Pepermint

Sigurni smo da svakako ne koristite ogromne količine peperminta, ali dobro je znati da ova biljka i proizvodi koji je sadrže mogu da smanje produkciju mleka. Nekad su ovu biljku koristile žene koje su želele da prestanu sa dojenjem. To ne znači da potpuno treba da se odreknete omiljenog čaja ili osvežavajućih bombonica, ali trebalo bi da ih svedete na minimum.

Žalfija

za vreme dojenja4

By: Zaqqy

Ova biljka koja je inače prepuna lekovith svojstava ima isto delovanje kao i pepermint, pa je izbegavajte. Možete grgljati bolno grlo, ali nemojte je baš previše stavljati u hranu kao začin.

Obavezno pročitajte i koje su “Sve blagodeti dojenja”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar