Menu 

Svaki roditelj želi jednu stvar, a to je da ga deca slušaju bez da mora da povisuje ton. Uz naših nekoliko saveta ovaj donedavno nedostižni cilj lako ćete postići.

Nijedan roditelj zaista ne želi galamiti na svoje dete, ali u većini slučajeva brzo izgubimo živce nepromišljenim potezima naših mališana,  pa lavina krene. Roditelji uglavnom viču ne bi li ih njihovi mališani bolje čuli i primili k znanju sve što oni imaju da kažu, ali postoje i mnogo mirniji načini za to.

1. Planirajte unapred. Vika i strka uglavnom nastaju zbog nedostatka vremena. Možete li se setiti kad ste poslednji put spremili klince za školu, na aktivnosti ili na vikend kod bake bez dernjave. Pokušajte ustati ranije i spremiti sve pre nego budite klince, tako da biste mogli da se posvetite samo njima. Napravite sebi listu šta deci treba za koji dan od knjiga i školske opreme da ne bi bilo da se na vratima sete kako treba da ponesu patike.

mamam

2. Smanjite očekivanja. Ako ste vašem detetu predškolskog uzrasta rekli da mora pospremati svoje igračke velika je verovatnoća da će pet dana za redom to raditi i šesti će jednostavno zaboraviti. To je samo zato što ima četiri godine ne zato što ne želi da vas posluša, tako da galamom nećete postići ništa. Ne postavljajte svojoj deci prevelike ciljeve.

3. Budite uzor. Ako čujete kako vaše starije dete galami na mlađeg barata ili sestru koristeći izraze koje vi koristite to vam je samo potvrda da dete uči komunikaciju od vas. Kad galama prođe i kad se smirite tiho ponovite reči koje ste uputili detetu i zamislite kako biste se osećali da vaše dete to isto kaže vama.

4. Upozorite ih. Kad vidite da se nećete moći suzdržati i da ćete zagalamiti upozorite dete šta sledi i dajte mu odobrenje da napusti prostoriju. Na taj način dete učite da snosi odgovornost za svoje reči i dela. Time im pokazujete da svi ponekad imamo snažne emocije koje moramo ispoljiti, ali da i u tom slučaju poštujemo tuđa osećanja.

5. Smirite se, prebacite fokus na nešto drugo. Ako se iznervirate kad vidite školsku torbu na stolu za ručavanje, mrvice hleba ili patike u kuhinji, pokušajte se smiriti pre nego upozorite vaše mališane na grešku. Stisnite stres lopticu nekoliko puta, udahnite ili upalite muziku, a nakon toga na miran način razgovarajte sa decom.

6. Zapamtite koja je vaša uloga. Svaki put kad izgubite strpljenje vi gubite i deo autoriteta. Ne možete zahtevati poštovanje od vaše dece urlanjem i gubljenjem kontrole, ali i te kako možete mirnim, zapovednim tonom.

dreamstime_s_25874076

7. Smanjite ton, uvek. Ako obratite pažnju sigurno ćete primetiti da ne vičemo samo kad smo ljuti. Vičemo kad zovemo ukućane na ručak ili kad želimo da nam nešto naprave. Pokušajte sa decom razgovarati smirenim tonom uvek i bez povisivanja tona.

8. Razmišljajte pedagoški. Pravi pedagog dečije loše ponašanje ne doživljava lično već iz toga pokušava izvući priliku za učenjem. Sledeći put kad dete vrati prazan tetrapak mleka u frižider zapitajte se šta to dete treba da nauči i kako da mu prenesete znanje da se to ne bi ponavljalo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar