Menu 

Veš mašina je jedan od značajnijih potrošača električne energije, uopšte potrošača u vašem domaćinstvu. Zato naučite da uštedite na pranju rublja.

Bez mašine danas gotovo da ne možemo, a u mnogim domaćinstvima je uključuju i po nekoliko puta sedmično. Ako imate malu bebu u kući ili veliko domaćinstvo verovatno da ćete je uključivati i svaki dan. U tom slučaju već ste sigurno sami svesni o kakvom se potrošaču radi. A ne govorimo samo o električnoj energiji i vodi, već i o deterdžentu, omekšivaču, habanju rublja, …

Početni saveti

beba i mama ves masinaAko vam je mašina starija od 15-tak godina, nabavite novu, posebno ako je na njoj bilo nekih većih popravaka ili kvarova. Naime, starije mašine mogu da prilikom rada vuku mnogo više električne energije i vode. Trudite se da kupite mašinu koja ima opcije za uštedu energije, za pranje manjih količina veša, sa manjom potrošnjom vode i sličnim opcijama.

Mašinu uključujte što češće možete u periodima kada je tarifa jeftinija (obično vikendom i posle 22 časa). Većinu veša možete oprati na mnogo nižim temperaturama, pa čak i sa hladnom vodom. Posebno ako se radi o manje zaprljanoj odeći. Više temprature koristite samo ako imate teže zaprljano rublje, bebi odeću, kuhinjske krpe ili radnička odela. Noviji praškovi su efiksani u pranju i sa hladnom vodom.

Takođe, nije potrebno da koristite ni u pola onoliko deterdženta koliko je naznačeno na pakovanju. Naime, sa duplo manjom merom možete sasvim dobro oprati rublje kao i sa preporučenom količinom praška. Većinom peremo  manje zaprljan veš i svakako nam nije potreban i pun ciklus niti mnogo deterdženta. Uz to, manje praška – manje i alergija na hemikalije.

Nema potrebe ni da punite mašnu do vrha, da izvlačite veš koji nije zaprljan i da ga perete bez potrebe. Sačekajte da se nakupi dovoljno veša i onda uključite mašinu.

Zamene za deterdžent

decak u korpi za vesPored toga što biste svakako trebali da smanjite sa količinom deterdženta možete preći i na neke eko opcije. A umesto omekšivača koristite sirće (ne brinite zbog mirisa), a mrlje skidajte sodom bikarbonom. Ako beli veš prethodno nakvasite u mešavini mlake vode i sode bikarbone (na nekolikos ati ili preko noći) mnogo ćete efiksanije oprati rublje, a neće biti potrebe da birate veću temperaturu da biste skinuli mrlje. Smanjite i upotrbu omekšivača uopšte, jer često kod dece i osoba sa osetljivom kožom izazivaju osip (kao i neki jači deterdženti). Radije napravite svoj jednostavni omekšivač (Kako na jednostavan način napraviti omekšivač za veš?), koji je svakako mnogo bolji za mekoću peškira od samih omekšivača, koji mogu imati i suprotan učinak (Vratite mekoću starim peškirima).

Sušenje

Na električnoj energiji ćete uštedeti i ako budete manje sušili veš u sušilici. Odeća će biti manje pogužvana, a veš mekši. Ovo iskoristite posebno leti, a ponekad možete i kombinovati – veš delom osušiti u sušilici, a delom vani, na suncu i vetru.

Pročitajte i tekst – Sve što niste znali o pranju veša.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. nenad

    Deterdzent nije toliko skup, ako se nadje povoljna akcija moze kupiti vrlo jeftino tako da nije velika potreba stedeti na njemu, ove druge savete prihvatam, vesh susimo na terasi, masinu smo kupili pre godinu dana i gledamo akda je jefitna struja. Ipak hvala na savetima

Napišite komentar