Menu 

Način na koji kucate po tastaturi ne otkriva samo koliko ste vešti kad je u pitanju rukovanje računarima već otkriva i mnoge tajne vezane za vaš mozak. Grupa naučnika iz Masačuseca je otkrila vezu između tipkanja i motoričkih sposbnosti za koje se veruje da mogu otkriti Parkinsonovu bolest.

Tokom istraživanja naučnici nisu pratili brzinu tipkanja već koliko dugo prsti pritiskaju svaku pojedinačnu tipku. Oni su objasnili da brzina kojom pritisnete i otpustite tipku za vreme kucanja pokazuje koliko brzo mozak kontroliše vaše mišiće.

Kada želimo da pokrećemo svoje telo mozak šalje signale preko kičmene moždine koja šalje neurone da aktiviraju mišiće u telu. Kod obolelih od Parkinsonove bolesti, ćelije u mozgu koje proizvode dopamin postaju neaktivne što dovodi do problema sa motorikom, poteškoćama sa kretanjem i tremorom. Čak i zdrave osobe mogu iskusiti probleme sa motorikom, ali uzrok za to je najčešće umor.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Tokom ovog istraživanja, naučnici su pronašli način da otkriju kada osoba doživljava problem sa motorikom. Ispitivanje je vršeno nad dvadesetak obolelih od Parkinsonove bolesti i dokazao je da se pomoću algoritama može uočiti razlika između obolele i zdrave osobe.

Ovaj tim takođe pokušava razviti posebnu aplikaciju za pametne telefone koja bi prikupljala podatke iz mobilnog telefona i na neki način koristila te informacije koje bi se kasnije mogle upotrebiti kada je u pitanju zdravlje korisnika.

Ono što je cilj celog ovog istraživanja i algoritma jeste rana dijagnostika Parkinsonove bolesti da bi se poboljšali tretmani lečenja. Parkinsonova bolest se obično otkrije 5-10 godina nakon što je počela da utiče na čovekov organizam i u tom slučaju malo se toga može uraditi da bi se stanje poboljšalo.

Ovom metodom pored rane dijagnostike Parkinsonove bolesti mogu se otkriti i druge bolesti koje utiču na motoričke sposobnosti kao što je reumatoidni artritis.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Tačan broj pušača nije poznat, ali on raste iz godine u godinu. Cigarete su sve skuplje, a o štetnosti i da ne govorimo. Pozovite prirodu u pomoć i bacite cigarete. Piši! Širi...