Menu 

Koliko je voda zdrava za naš organizam svi više-manje znamo. Ali, jeste li znali da postoje konkretna stanja, koja možete izlečiti samo uz pomoć vode?

Mi vam danas donosimo 5 zdravstvenih problema, koje ćete izlečiti vodom. Pa, krenimo redom.

Bol u mišićima

Nakon napornih vežbi ili fizičkog rada obično nam kupke dođu kao melem na ranu. Tako je jedna studija obavljena 2007. godine dokazala da naizmenično tuširanje bolnih mesta toplom i hladnom vodom olakšava bolove u mišićima uzrokovane povredama.

Za početak tuširajte bolna mesta vodom čija će temperatura biti između 37,5 – 41 C, oko tri minuta, a zatim rashladite vodu na 10-15C i tuširajte bolna mesta oko 30 sekundi. Ponovite još dva puta, s tim da završite sa hladnom vodom.

Glavobolja

Uzrok glavobolje u većini slučajeva je slaba prokrvljenost krvnih sudova u mozgu, a hladna voda pospešuje prokrvljenost i minimalizuje bol.

U nekim slučajevima glavoblju možete otkloniti tako što ćete jednostavno u posudu sa veoma hladnom vodom staviti ruke ili stopala i držati ih tako od 30 sekundi do 10 minuta. Ovaj tretman pospešiće cirkulaciju u mozgu i otpustiće pritisak.

Hladni oblozi na čelu, zadnjem delu vrata takođe mogu pomoći, dok za bolove u ramenima koristite obloge od tople vode.

Začepljenost sinusa

U ovom slučaju potrebno je preusmeriti protok krvi suprotno od mesta začepljenja. Zamotajte se u deke, a noge stavite u vodu do 40C, a hladne obloge na čelo i zadnji deo vrata. Nakon 10-30 minuta isperite noge u hladnoj vodi. Vrućina će cirkulaciju usmeriti u noge, a ne u sinuse i glavu što će olakšati začepljenje sinusa.

Artritis

izlečiti vodomVodena fizioterapija je nešto što se već dugo vremena koristi kod bolova uzrokovanih artritisom. Ona pospešuje pokreljivost zglobova i smanjuje bol. Ukoliko nemate mogućnosti vodene fizioterapije probajte bolove u zglobovima olakšati hladnim oblozima.

Nesanica

Tola kupka pre spavanja dokazano je od velike pomoći onima koji imaju problema sa spavanjem. Studija objavljena 2002. godine pokazala je da je ovaj metod posebno delotvoran kod starije populacije koja ima problema sa spavanjem. Neka vam tempreatura vode za opuštajuću kupku bude između 36-38C, a ukoliko na čelo za vreme kupke stavite hladan oblog mirna noć vam je gotovo zagarantovana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar