Menu 

U borbi protiv bolova i upala mnogi od nas se odmah hvataju za ibuprofen. Međutim, on je i poprilično štetan za naš organizam. Zato najpre isprobajte ovih 6 zamena za ibuprofen.

Prvobitno je distribuisan kao brufen (mnogi ga i danas isključivo tako zovu), a koriste ga za ublažavanje bolova, kod artristisa, bolne menstruacije, groznice, glavobolje, protiv upala, …

Korišćenje ibuprofena nije baš bezazleno, posebno ako često posegnete za ovim lekom. Povezuju ga sa problemima sa srcem i cirkulacijom, moždanim i srčanim udarom, lošom probavom, krvarenjem u stomaku, …

Mnogi istraživači su se bavili ispitivanjem prirodnih zamena za ovaj i slične lekove, koji se koriste protiv bolova i upala. Ove koje ćemo mi navesti izazivaju sasvim blage ili nikakve nuspojave. Mnogi od njih dolaze u tinkturama i kapima, možete ih pronaći u apotekama i bio šopovima. Poželjno je da se konsultujete sa lekarom pre prelaska na ove prirodne lekove.

Maslinovo ulje

zamena za ibuprofenNova istraživanja ukazuju na to da bi se maslinovo ulje moglo koristiti kao vrlo dobra zamena za ibuprofen. Naime, mediteranska dijeta, koja je zasnovana na čistom organskom ekstra devičanskom maslinovom ulju, pokazala se kao jednom od najpovoljnijih za ljudsko zdravlje. Iako ne deluje brzo kao ibuprofen, radije birajte maslinovo ulje. Koristite ga svakodnevno u svežem obliku (ne pržite sa njim) što češće, prelivajte salate, dodajte ga u sir (napravite egipatsku salatu), …

Ulje tamjana

Ovo ulje se dobija vodenom destilacijom aromatične smole drveta Boswellia serrata (tamjana), koje raste u delovima Azije, Severnoj Africi i Bliskom Istoku. Možete ga nabaviti u apotekama, a kiselina koju sadrži povoljno deluje protiv bolova u zglobovima, artritisa, smanuje glavobolje, deluje sedativno, …

Kapsiacin

Aktivna supstanca, koja se nalazi u čili paprikama, koristiti se površinski protiv bolova u zglobovima i mišićima. Neki ljudi tvrde da im je pomoglo da trljaju zglobove čili uljem, a možete probati i ova prirodna sredstva Napravite sami kremu protiv bolova „tigrova mast“, “Ljuta” krema za bolove u mišićima i ramenima.

Kapsiacin možete naći u prodaji u vidu gela ili kreme i obično ga nanosite na kožu (na bolan deo tela) 3 do 4 puta na dan.

zamena za ibuprofen

Mačja kandža

Ova biljka raste u Južnoj Americi i ima protivupalne sastojke, koji blokiraju proizvodnju hormona prostaglandina, koji doprinosi nastanku upala i bolova. Obično ga možete naći u prodaji u kapsulama, a protiv bolova uzimate po jednu kapsulu 3 puta na dan. (Ali, ne smete preterivati, jer može doći do pojave proliva).

Kora vrbe

Ova biljka je prethodnik aspirina. Kora bele vrbe sadrži salicin, koji se pretvara u salicilnu kiselinu u stomaku. Ne iritira stomak poput sintetičkih lekova, a delotvorna je u ublažavanju bolova, upala i groznice. Možete koristiti tinkturu ili napraviti čaj od vrbine kore.

Ishrana

Obogatite ishranu ili uzmite suplemente magnezijuma i vitmina D, čiji nedostatak obično vodi do pojave bolova i upala. Možete koristi i riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama (preporučena doza je 1000 mg na dan).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar