Menu 

Revolucija u kulinarstvu stigla je pre dve godine u vidu seta kuharica autora Nejtana Mirvolda.

„Modernist cuisine“ set knjiga sadrži preko 1500 recepata i preko 2400 stranica, a može se reći i da je ovo jedan vid spomenika Molekularnoj gastronomiji.

Ove knjige pripremane su preko pet godina i kad su napokon ugledale svetlo dana naišle su na veoma pozitivne kritike.

Nejtan Mirvold

Njen autor, inače jedan od tehnoloških direktora u Majkrosoftu, matematičar i fizičar, ali ujedno i veliki zaljubljenik u kuvanje i chef francuske kuhinje, pokušao je da spoji nauku i tehnologiju sa kulinarstvom što mu je, možemo slobodno reći, uspelo.

Koautori knjige su poznati chefovi molekularne gastronomije Kris Jang i Maksim Bilet, koji su zanat izučavali kod popularnog Hestona Blumentala u njegovom Londonskom restoranu. Pored njih u realizaciji ove “enciklopedije kulinarstva” učestvovala je čitava vojska ljudi, fotografi, kuvari, fizičari, hemičari, pisci dizajneri…

Oni su danonoćno radili u specijalno sagrađenom hangaru, koji se sastojao od vrhunski opremljene kuhinje, laboratorije, fotografskog studija…

Ne zna se tačno koliko je uloženo u nastanak ovih knjiga, ali se zna da je prvi tiraž od 6000 primeraka planuo iako je cena bila visokih 470 dolara po kopiji.

Ove knjige sadrže neverovatnu količinu informacija, sve ono što bi vam moglo pasti na pamet da pitate vezano za kuvanje je tu. Do detalja su opisane sve kulinarske tehnike i reakcije i zašto do njih dolazi.

Sve ovo dopunjeno fascinantnim fotografijama apsolutno je vredno para koje biste mogli dati za njih.

„Fascinantan osvrt na tehnike moderne gastronomije“, rekao je za ovaj set knjiga Heston Blumental, dok su pojedini kritičari rekli da će ove knjige promeniti naše poimanje kulinarstva.

This slideshow requires JavaScript.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar