Menu 

Meso sušeno u pušnici nam je, naravno, uvek omiljeno, ali možete isprobati i ove metode sušenja mesa u rerni.

Ovo meso bude obično u trakicama, dosta suvlje od standardnog sušenog mesa, začinjenije i hrskavije.

Meso mžete sušiti i u dehiratoru, pa čak i mleti u prah, ali te “delikatese” ćemo ostaviti za drugi put.

Saveti pre sušenja

sušenje mesaDa bi meso moglo da duže stoji potrebno je iz njega izvući vlagu i deo masnoće. Ostaju vam gotovo čisti proteini.

Koristite komade mesa gotovo bez masnoće, čisto i lepo meso. Možete koristiti govedinu, svinjetinu, ali i ćuretinu ili lososa. Trudite se da sa komada mesa odstranite vidljivu masnoću. Meso će biti potrebno izrezati na trakice ili tanke manje šnicle, pa je najbolje da pre rezanja oštrim nožem bude polu-zamrznuto.

Marinada je obavezna. Možete izabrati najjednostavniju – mešavinu maslinovog ulja, balzamiko sirćeta i morske soli. Najbolje je da se meso u frižideru u toj mešavini marinira preko noći.

Vi možete u marinadu uključiti biber, ljute pepričice, soja sos, ljuti sos, beli luk, …

Evo nekoliko primera: ulje, sirće i smeđi šećer; korijander, kim, karanfilić i oraščić; origano, čili u prahu, beli luk u prahu i mlevena paprika.

Saveti za sušenje

Najidealnija temperatura za rernu za sušenje mesa na ovaj način je 70C, ali ne više od 85C. Imajte na umu da meso ne pečete, već lagano iz njega izvlačite vlagu. Meso stavljate direktno na žicu, ali ispod obavezno stavite tepsiju da bi se tu sakupljalo ono što bude kapalo iz mesa prilikom sušenja. Vreme sušenja zavisi od vaše rerne, ali i od toga kako ste narezali meso. Obično je to od 2 do 5 sati. Proverite ga nakon 90 minuta prvi put i posle toga na svakih 30 minuta. Meso bi bilo najbolje osušiti u što kraćem periodu, ali da ne zagori, da biste sprečili razvoj bakterija. Takođe, sušenje u rerni podrazumeva da rerna bude malo otvorena (slobodno stavite drvenu kašiku između vratašca da biste ih držali otvorenima). Meso je gotovo kada poprimi smeđu boju i kada bude izgledalo tvrdo i suvo.

sušenje mesa

Recept

Donosimo vam i jedan recept za ovu vrstu sušenog mesa, ali, vi naravno, možete promeniti začine i dodati svoje po želji.

 • 900 -950 gr čistog goveđeg mesa
 • 5 kašika soja sosa
 • 1,5 kašičica luka u prahu
 • 1,5 kašičica soli
 • Pola kašičice bibera

Rernu zagrejte na 70C. Sve sastojke, osim mesa pomešajte u većoj posudi. Meso izrežite na tanke trakice. Stavite trakice u pripremljenu marinadu i ostavite u frižideru na sat – dva. Izvadite ga iz marinade i malo posušite papirnim ubrusima. Ređajte meso na žicu (neka bude bar mali razmak između komadića). Stavite tepsiju ispod žice (zbog kapanja). Sušite u rerni 5 do 7 sati. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa pakujte u teglice ili hermetički zatvorene posude.

Pročitajte i tekst – Spremni za sezonu pravljenja kobasica i čvaraka?

Recept
Ime Recepta
Sušenje mesa u rerni
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
3.5 Based on 3 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

8 komentara
 1. Marijana Jeremić

  не личи ни издалека на његушку

 2. Milja Rastović

  Nije loša ideja..;)

 3. Svetlana Djuric

  Na ovaj nacin,se moze samo isusiti, sav sok ispariti,i da bude kao suho drvo za odlaganje vatre,a nema ni mirisa dima,arome smeka

 4. Ranka Lazarevic

  To je peceno a ne suseno ! :)

 5. Gordana Todorov

  To kosta vise nego kupiti njegusku prsutu….koliko struje treba potrositi!,

 6. Predrag Katanic

  ko nema pusnicu ima prijatelje koji je imaju, ili mesnicu u blizini..

 7. Lemi Volcko

  zanimljivo ..al prirodno je uvek bolje .;)

 8. Emina Basara

  baš tako… kad nema pušnice, dobra je i pećnica… baš ću isprobat…

Napišite komentar