Menu 

Saznajte kako da testirate proizvod – da li imate pravo kvalitetno maslinovo ulje. Postoji nekoliko načina da proverite.

Maslinovo ulje je najzdraviji dodatak salatama. Preporučljivo je da ga najviše koristite sveže, a manje za pripremanje jela-  u tom slučaju najbolje na temperaturama ispod 190C (Pročitajte i Sve što ste hteli da znate o uljima). Kupovina čistog maslinovog ulja je važna, bilo da ga koristite za ishranu ili za negu kože i kose. Nisu sva maslinova ulja jednaka, jer neki proizvođači mešaju maslinovo sa sojinim, suncokretovim, uljanom repicom i uljima niskog kvaliteta. Ako još niste pronašli provereni brend, testirajte ulje – saznajte da li imate ono pravo.

maslinovo ulje i riba

Testovi

Rezultate će vam najbolje pokazati vaš frižider. Stavite ulje u frižider na više od 10 sati, ako se zgusne i očvrsne onda je reč o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka. Najbolje je da ga ostavite ipak u frižideru 24 časa, jer ovaj test ima svoje mane. Naime, masline su različite, a i vreme branja može uticati na to koliko je potrebno ulju da se zgusne. Maslinovo ulje je 70 odsto mononezasićeno, a, recimo, suncokretovo 70 odsto polinezasićeno. Kada ih držimo na hladnom (u frižideru) mononezasićene masti su čvrste ili polučvrste, a polinezasićene su uvek tečne. Tako da će se maslinovo očvrsnuti, a suncokretovo neće. Pravo ekstra devičansko maslinovo ulje trebalo bi da očvrsne u frižideru (naravno, ne kao mast ili maslac). Ne čuvajte ga ipak u frižideru i obavezno kupujte u tamnim flašama (bitno je da ih čuvate od svetlosti).

Test sa plamenom, takođe, često nije 100 odsto tačan, ali daje približnu sliku o tome sa kakvim uljem baratate. Čisto maslinovo ulje bi trebalo da gori kada ga zapalite, ali bez dima i jakih mirisa. Rafinisana ulja ne bi trebalo da gore uopšte.

Ostaje vam još i test sa ukusom. Čistije maslinovo ulje se oseća, naravno, najviše na masline, ali mnoga ulja imaju biberast ukus ili čak voćne tonove. Inače, ekstra devičansko ulje miriše, s jedne strane, na travu i ima malo gorak ukus.

Ovi testovi su delimično pouzdani, ali pri kupovini možete se osigurati ako pazite na određene znakove.

maslinovo ulje i biljeObratite pažnju na (etikete):

 1. Kategorija ulja
 2. Proizvođač i osnovni podaci o firmi i pakovanju ulja
 3. Datum pakovanja i rok trajanja
 4. Dobar znak su i ekološke smernice (poput onih da ne bacate bocu, već da reciklirate)
 5. Saveti o čuvanju ulja
 6. Oznaka da li je ceđeno hladno ili hladno presovano
 7. Navedena kiselost (slobodne masne kiseline)
Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. Misko
 2. Marica Babovic Djapa

  Ako ste vec ostavili smernice na koje treba da obratimo paznju prilikom kupovine kvalitetnog maslinovog ulja onda i objasnite sta je bitno u njima. Npr. da li je bolje cedjeno hladno ili hladno presovano… Mozete da objasnite i koje ulje se koristi za salate a koje za przenje i kuvanje.

Napišite komentar