Menu 

Za mesec ili dva moćićemo da se bacimo na letnju obuću. Zato,  “izbrišite” grube i ispucale pete, pre nego uskočite u sandalice.

Ispucale pete se javljaju obično zbog dugotrajnog pritiska na kožu, neudobne obuće, ali i ekcema i psorijaze. Zadebljanje na petama dovodi i do slabije cirkulacije i elastičnosti, a javlja se zbog nakupljanja viška mrtve kože. Moramo je redovno uklanjati i negovati naša stopala. Naravno, čuda čini kamen ili sunđer za pete, ali i njemu treba pomoć.

Tri su osnovne stvari koje trebate znati – ribanje, ribanje i, opet, ribanje. Naravno, da ne biste završili sa bolovima u rukama od ribanja, pomozite malo sami sebi. Dobre kupke za stopala, tako jednostavne za napraviti, sa tako lako dostupnim sastojcima, mogu vam posao olakšati troduplo. Pa, zašto ne pokušati? Prvo je potrebno dobro omekšati pete da biste kamenom za čas posla skinuli mrtvu kožu i dobili divna meka stopala.

Piling za ispucale pete

ispucale petePrvo, napravite piling. Pomešajte pola šolje (250 ml) maslinovog ulja i 1,5 šolju morske soli. Kupite ili uberite svež struk ruzmarina (lavande ili neke druge lekovite opuštajuće biljke) i kuvajte ga u vodi nekoliko minuta. U poseban lavorić ili posudu u kojoj ćete natapati stopala i ispucale pete uspite mlaku vodu, presecite dva limuna na polovine i stavite i njih. Na kraju dodajte pola šolje smese maslinovog ulja i soli i toplu vodu sa ruzmarinom. (Dodajte još hladnije vode ukoliko potrebno).

Stopala namačite 15-tak minuta u toj vodi. Opustite se, čitajte magazin, “kopajte” po Internetu, čitajte tekstove na LifePress magazinu ili odgledajte epizodu svoje omiljene serije. Prvo, ispucale pete trljajte sa malo mešavine sa morskom soli i polovinom limuna. Nakon toga uzmite pravi kamen za pete i odstarnite višak mrtve kože. Isperite i posušite noge. Namažite sa kremom ili mlekom za telo i obucite pamučne čarape. Lezite i odmorite noge. (Pisali smo i kako da se rešite gljivica na stopalima).

Posle možete napraviti jednu nežniju kupku za stopala (piling vam neće biti potreban svaki dan). Zagrejte 3 šolje mleka i 2 kašike meda. Kada se smesa umlači, uspite je u lavor i polivajte i natapajte noge u ovoj mlečnoj kupki.

Da li su i vama ispucale pete problem? Kako negujete stopala?

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Dragica Dada via Facebook

    Bravo, Dragana provereno…

  2. Dragana Deura via Facebook

    provereno najbolji recept za ispucale pete je najobicniji glicerin koji moze da se kupi u svakoj apoteci, dovoljno ga je utrljati pre spavanja, efekat je vidljiv vec posle prvog tretmana… ukoliko je koza bas u katastrofalnom stanju, treba ponoviti jos nekoliko puta… :)

Napišite komentar