Menu 

Jeste li se ikad zapitali koje su to potencijalne opasnosti za znatiželjnu malu bebu, a koje se kriju unutar vašeg doma? Mi vam donosimo odgovore na ovo pitanje, a mnogo ih je više od onih koje svi znamo, noževi, struja, stepenice…

Najlakši način da pronađete  opasnosti jeste da kuću pregledate iz dečije perspektive. Dakle, spustite se na sve četiri i puzite onuda kuda vaše dete najčešće prolazi. Verujte nam na reč bićete iznenađeni onim što ćete primetiti.

Kamin

Pored vrućine mnogo je opasnosti koje krije kamin. Tu su oštri rubovi kamena ili metala od koga je napravljen, kao i cepanice koje su obično poslagane ispred ili pored kamina. Ako imate kamin razmislite o ugrađivanju zaštitne ograde dok dete malo ne poraste.

prozori

Prozori

Bebe kad savladaju penjanje popeće se gde god mogu i zato budite veoma oprezni i pomerite nameštaj malo dalje od prozora i nikada ne ostavljate otvorene prozore, pa čak ni „na kant“.

Zastori i venecijaneri

Zastori i venecijaneri kao i trakice pomoću kojih ih zatvaramo i otvaramo su se pokazale veoma opasnima za bebe. Evo šta možete uraditi da sprečite nesreću.

  • Sklonite sav nameštaj na koji se beba može popeti od zastora.
  • Neka traka za zatvaranje bude potpuno van dečijeg dometa.
  • Ugradite venecijanere i zastore koji nemaju traku.
  • Fiksirajte zastore i venecijanere tako da se ne mogu pomerati.

Kućne biljke

Biljke su odlične za pročišćavnje vazduha u domu, ali neke od njih su opasne za vaše klince. Difenbahija i filodendron su biljke koje se nalaze u mnogim domovima, a malo je poznato da sadrže oksalate, mikroskopske kristale koji se otpuštaju u ustima ako ih se žvaće, a izazivaju jake bolove i upale.

Prljavi podovi

Ukoliko imate malu decu koja su tek propuzala, nemojte se ustručavati da svoje goste zamolite da se izuvaju pre nego uđu jer se pesticidi i mnoge druge štetne materije bez problema mogu uneti u kuću putem obuće.

dete u opasnosti

Televizor i police za knjige

Opasnost broj jedan u vašem dnevnom boravku je zasigurno televizor jer kad beba počne da puzi i sama se podiže uz pomoć stvari velika je mogućnost da povuče televizor i sruši ga na sebe. Ista stvar je i sa policama za knjige i komodama sa teškim ladicama koje se lako izvlače.

Lampe

Lampe su prava opasnost za bebe jer su vruće, imaju struju i staklo i zato morate preduzeti mere opreza da sprečite nesreću.

  • Umesto podnih birajte stone lampe sa čvrstim postoljem koje nije lako prevrnuti.
  • Zalepite kabl od lampe za stolić tako da ga dete ne može povući i srušiti lampu.
  • Stavite lampu na mesto gde dete ne može doći do nje.

ladice

Sveže obojeni zidovi

Mogi domovi napravljeni pre 1978. godine su bojeni bojama koje sadrže olovo kojim se dete može otrovati. Visoko otrovna olovna prašina se otpušta sa oštećenih boja na prozorima i prozorskim oknima. Jedini način da proverite da li se i u vašoj kući nalazi olovna boja jeste da odnesete uzorke na ispitivanje i tada ćete se moći raspitati kako da rešite taj problem.

Baterije i sitni premeti

Baterije se nalaze u daljinskim upravljačima, igračkama  i mnogim drugim predmetima koji se nalaze u vašem domu. Mali prstići vaše bebe su spretniji nego što mislite i lako mogu izvući baterije iz njihovog kućišta i zato zalepite i zaštitite sve predmete kod kojih se kućište za baterije lako otvara. Isto tako opšte je poznato da treba paziti na igračke koje sadrže male delove koji se mogu odvojiti, a koje dete može lako progutati.

Predmeti koji mogu biti velika opsanost su i: kapice od hemijskih olovaka, čepovi, ziherice, nakit, magneti i kovanice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar