Menu 

U proseku 15 odsto žena bude pogođeno postporođajnom depresijom. Saznajte kako da prepoznate znakove i šta da učinite ukoliko se to i vama dogodi.

Neke žene je sram priznati i sebi i drugima da pate od postporođajne depresije. Ali, u tom periodu nije vreme za samoću. Morate razgovarati sa svojim najbližima i sa doktorom.

Nakon porođaja neke žene se osećaju tužno, nemaju samopoštovanja, beznadažne su, ne žele da doje, udaljavaju se od deteta, zanemaruju svoje obaveze, ne mogu da spavaju, a mogu se javiti i suicidalne namere. To nije samo, takozvani, “baby blues” period, koji traje samo par dana nakon poroda i smatra se normalnim delom ranog majčinskog perioda. Postporođajna depresija je nešto malo ozbiljnije. Ukoliko primetite da se “baby blues” nastavlja i da se simptomi pogoršavaju, prvo se obratite svojim najbližima, a onda, obavezno, doktoru, koji će vas posavetovati šta dalje da radite.

Međutim, pored pomoći roditelja, supružnika, vaših najbližih, ima nekoliko stvari koje možete učiniti, za koje morate smoći snage.

Briga o sebi

Vaše osnovne potrebe moraju biti zadovoljene. Pokušajte da spavate i jedete redovno i dovoljno. Postporođajni period je osetljiv i zato majke provode sa svojim kćerima često bar prvih 10 dana. Pokušajte da se ne osećate krivim za stanje u kom ste se našli, jer zaista i niste krivi. To ne znači da ste vi loša majka ili da ne volite svoje dete.

Ne očekujte previše

Ako imate kliničku depresiju i anksioznost, dovoljno je hrabro i to što ustanete iz kreveta i suočite se sa dnevnim obavezama. Fokusirajte se, isprva, na sebe.

By: Mary

Pomoć

Ovo je ključan period kada trebate pomoć prijatelja i najbližih. To ne moraju biti razgovori i saveti. Dovoljno je da vas raspolože sa nekim sitnicama, da vam skuhaju ručak, slože rublje.

Osećaji

Primorajte se da o problemu razgovarate. Pronađite osobu u koju imate najviše poverenja. Možete se pridružiti i grupama i sastancima mama, koje se suočavaju sa istim problemom.


Odmarajte se koliko god možete. Iako nemate volje, primoravajte se na lepe stvari: šetnju, sladoled sa prijateljima, opuštajuće kupke, izlete u prirodu, slušanje omiljene muzike.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar