Menu 

Nakon porođaja i uspostavljanja određenog ritma kad je u pitanju briga oko bebe, jedna od važnijih stvari svih novopečenih majki je svakako i vraćanje u formu, gubitak kilograma i povratak vežbanju. Danas vam otkrivamo sve što bi trebalo da znate u vezi vežbanja za vreme dojenja.

Umereno vežbanje pospešuje opšte zdravlje svake majke i ima veoma pozitivan efekat na njihovo emocionalno i fizičko zdravlje. Samo neke od beneficija vežbanja uključuju:

  • Veći nivo kardiovaskularnih performansi.
  • Poboljšan profil krvnih lipida i insulinske reakcije.
  • Smanjen nivo stresa i povećan nivo energije.
  • Jača veza između mejke i deteta.
  • Ublaženi simptomi depresije.

7986406624_1fbdb1dc5b_z

Istraživanja su pokazala da umereno vežbanje ne utiče na količinu mleka, sastav mleka kao ni na bebin razvoj. Intenzivno vežbanje do najviše tačke iscrpljenja može imati kratkotrajni efekat na mlečne kiseline. Većinu maji muči nekoliko pitanja na koje ćemo pokušati odgovoriti.

Utiče li vežbanje na količinu mleka i nutrijente koji se u njemu nalaze? Brojna istraživanja su pokazala da kad majke vežbaju u mleku nema nikakve rezlike kad je u pitanju produkcija mleka i nutrijenti koji se u njemu nalaze, tako da nema uticaja ni na bebin razvoj. Jedna studija je objavila da se kod majki koje vežbaju na dnevnoj bazi količina mleka blago povećava, ali pošto je studija objavljena na osnovu veoma malog uzroka ispitanica, ne može se uzeti kao značajna.

Utiče li vežbanje na imunološke faktore u mleku? Nekoliko manjih studija je objavilo da nemanikakve promene u imunološkim faktorima kad su u pitanju dojilje koje redovno vežbaju, ali oni se mogu blago i to kratkotrajno sniziti ukoliko vežbate do iscrpljenja, a većina majki to ne radi. Ono što je najvažnije, imunološki faktori se vraćaju na normalan nivo najviše sat vremena nakon vežbanja.

Povećava li se nivo mlečnih kiselina? Istraživanja nisu otkrila primetno povećanje mlečnih kiselina u mleku majki koje umereno vežbaju. Kod majki koje se podvrgavaju veoma intenzivnih treninzima zapažen je nešto viši nivo mlečnih kiselina koji traje obično 90 minuta nakon vežbanja, ali ni u kom slučaju ne može naškoditi bebi.

Hoće li vežbanje uticati na bebino sisanje? Postoji mogućnost da beba odbije sisu zbog znoja i neobičnog mirisa, ali i zbog viška mlečne kiseline ukoliko bebu dojite a nije prošlo ni sat vremena nakon vežbanja.

23566690241_0b8d04d228_z

Saveti i smernice

  • Podojite bebu netom pre vežbanja zbog vaše ugodnosti, ali i zbog bebe i nosite sportski grudnjak sa dobrom podrškom.
  • Neke bebe ne vole miris znoja i zato se istuširajte pre nego podojit bebu nakon vežbanja.
  • Ako redovno dižete utege ili radite više vežbi rukama može doći do začepljenja mlečnih kanala i u tom slučaju bi trebalo da prestanete sa tim vežbama ili da smanjite intenzitet.
  • Pazite da pijete dosta vode, pre, za vreme i nakon vežbanja.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar