Menu 

Sećate li se svog detinjstva i pubertetskih dana? Jeste li u to vreme sve svoje misli, probleme i nedoumice koje imate upisivali u dnevnik? Mnogi smatraju da je veoma dobro da deca pišu dnevnik, a evo i zašto.

Iako se ovome poklanja veoma malo pažnje kad je u pitanju odgoj i vaspitanje važno je znati da pisanje dnevnika može imati veoma pozitivan uticaj na dečiju edukaciju i razvoj. Slobodno podstičite dete da zapisuje sve svoje misli, a mi imamo nekoliko više nego dobrih razloga za to.

Vežba pisanje. Na prvom mestu dete na ovaj način vežba pisanje, a baš kao i za većinu akademskih veština pisanje je potrebno vežbati. S druge strane u ovo tehnološko doba više je nego pohvalno da dete koristi olovku i papir da bi zabeležilo svoje misli i sve ono što ga muči. Može imati i terapeutsko delovanje.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pisanje dnevnika podstiče kreativnost i izražavanje. Nešto mlađa deca u dnevnik zapisuju, odnosno opisuju neka događanja i stvari koje im se sviđaju što može biti veoma dobro da razviju kreativnost izražavanja. S druge strane dnevnik im pomaže da na osnovu napisanog sagledaju situaciju iz nekog drugog ugla i možda shvate u čemu su oni grešili u odnosu prema drugim ljudima.

Vođenje dnevnika povezuje akademski i stvarni život. Proces učenja treba da ide postepeno, a pisanje dnevnika može biti dobra pomoć na tom putu.

Podstiče samorefleksiju. Svi uspešni ljudi, lekari, umetnici, pravnici imaju jednu zajedničku stvar, a to je da stalno razmišljaju o onome što su ranije radili i na osnovu toga pokušavaju poboljšati svoje buduće akcije. Pisanjem dnevnika deca razvijaju samorefleksiju, uče da analiziraju svoje postupke i na taj način uče na svojim greškama. Za sledeći rođendan kupite vašem detetu neki lep rokovnik koji će mu koristiti kao dnevnik, verujte nam na reč učinićete mu uslugu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar