Menu 

Svaka trudnica kad počne da odbrojava poslednje dane do poroda uglavnom razmišlja kako će prepoznati prve trudove od lažnih i da li će znati kad je vreme da krene u bolnicu. Mi vam donosimo jasne smernice koje će vam pomoći da prepoznate da li je porod zaista počeo.

Većina vas je sigurno čula za lažne trudove koji se zovu Brakston-Hiks, a pomoću njih vas vaše telo pokušava pripremiti ne ono što vas čeka kad pravi trudovi zaista počnu. Iako su bolni isto kao pravi, nakon Brakston-Hiks trudova telo nije spremno za porođaj. Sve što treba da uradite ako dobijete lažne trudove jeste da se opustite, malko prošetate ili jednostavno legnete da vam je udobno.

S druge strane, pravi trudovi koji najvaljuju porođaj su sasvim nešto drugo, kada osetite prave trudove potrebno je da nazovete vašeg lekara ili babicu i obaveštavate ih telefonom o razvoju događaja. Ono što je najvažnije jeste da znate prepoznati prave od Brakston-Hiks trudova, a zato je tu LifePress magazin da vam razjasni koliko je to moguće.

Pročitajte 11 najčešćih simptoma

dreamstime_s_17184666

1. Bol se pomera od donjeg dela stomaka prema leđima ili obrnuto – pravi trudovi.

2. Osećate lagani pritisak na donji deo stomaka koji nije bolan – Brakston-Hiks.

3.Stezanje i grčevi u stomaku koji dolaze i odlaze, ali ne po ustaljenom redosledu – Brakston-Hiks.

4. Pritisak u stomaku koji nestaje kad promenite položaj tela ili šetate – Brakston-Hiks.

5. Tupa bol u donjem delu leđa koja ide zajedno sa pritiskom u krlici – pravi trudovi.

6. Bolovi nalik grčevima koje osećamo kad imamo proliv – pravi trudovi.

7. Grčevi između kojih su vermenski razmaci sve manji – pravi trudovi.

8. Grčevi čiji se intenzitet boli pojačava – pravi trudovi.

9. Lagani pritisak na donji deo abdomena koji nije bolan – Brakston –Hiks.

10. Bolovi u bedrima – pravi trudovi.

11. Bolovi s vremeno slabe – Brakston – Hiks.

dreamstime_s_33711778

Porođajni bolovi se razlikuju od žene do žene i ako niste u potpunosti sigurni da li ste pred porodom ili imate lažne trudove, za svaki slučaj se javite vašem lekaru koji će vam reći šta dalje da radite, čak i ako ste ispostavi da su lažni trudovi bolje je da vam to potvrdi lekar nego da vi na svoju ruku donosite odluke.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

Postavljate li si vi ovo pitanje svaki put u ovo doba godine? Ako tokom svakih praznika potrošite vuiše novca nego što ste planirali možda bi mogli da pročitate i primenite neke od naših...