Menu 

Mirisni i ukusni slasni plodovi prirode mogu da rastu i u vašoj bašti. Evo šta trebate znati ako želite da uzgajate šumske jagode.

divlje jagode u tegliciDivlje jagodice možemo naći na livadama i pašnjacima, po brdskim i planinskim delovima, u šumama, šikarama, pa i požarištima. Izdanke sa pažljivo iščupanim korenom možete da donesete do svoje bašte i tu ih zasadite. Gajite ih kao domaće jagode, međutim, one jednim delom tako gube aromu, pa i neka lekovita svojstva. Preporučuje se da izdanke zasadite krajem leta ili početkom jeseni, da ih pokvasi dobra jesenja kiša. Mada možete ih, kao i obične jagode, saditi početkom proleća.

Iako neki ljudi smatraju da je šumska jagoda običan korov njena lekovita svojstva (a fenomenalnom mirisu i ukusu da ne govorimo) pričaju drugu priču. O neverovatnom blagotvornim dejstvima ove biljčice (i ploda i listova i korena), te kako da je upotrebite za zdravlje saznajte u tekstu Lečite se šumskim jagodama.

O jagodicama

Šumske jagode počinju da cvetaju u proleće, a u nekim delovima prve plodove možemo naći čak u maju. Traju tek mesec ili dva. Postoji više vrsta, ali su većinom slične i izgledom i ukusom. Kod nas ih prodaju na tržnici, ali i u selima (posebno u šumskim predelima) pored ceste. Vrlo su cenjene i ponekad i skupe. Bez bojazni se možete i sami upustiti u traganje za ovim jagodicama, a fenomenalno se uklapaju u mnoštvo letnjih deserata. Možete ih i zamrznuti, praviti džemove, prelive, slatko, …

divlje jagode kolac

Uzgajanje

Lako ih je uzgajati i imajte na umu kada ih sadite da će se proširiti, pa im treba malo više mesta. To je hladnija biljka, koja raste tokom proleća i jeseni, pa plodovi stižu u kasno proleće ili leto.

Šumske jagode vole sunce ili “polu-hlad”, bogato kvalitetno i vlažno zemljište (iako je blago tolerentna i na suvlju zemlju). Ako vam zemljište u bašti sadrži previše gline ili ima lošu drenažu pre sađenja jagoda nađubrite ga prirodnim đubrivom ili kupite malo kvalitetnije zemlje. (Možete ih posaditi i na ovaj način – Napravite divnu sadilicu za jagode).

divlje jagode u gajbi

Lako se razmnožava i možete od jedne biljke dobiti više i presađivati. Delite je i presađujte u rano proleće – pazite samo da je ne oštetite, da presadite celi koren. Ako ih uzimate iz prirode budite pažljivi. Nemojte da odnesete sve sadnice. Ostavite ih nekoliko da se mogu idalje razvijati i rasti na tom području. Izvadite ih cele sa korenom i zemljom, stavite u komad papira ili novina i prenesite do svoje bašte.

Sadnice možete i kupiti i jednostavno premestiti u zemlju i dobro ih zalijte. “Nahranite” ih kompostom (Gnojivo za baštu: jednostavno i brzo) i pokrijte malo slamom zemlju oko njih da bi zadržale vlagu i da bi voće bilo čisto.

divlje jagode uzgajanje 1

Briga i branje

Kada ih dobro posadite ili presadite ne treba im mnogo nege. Zalivajte ih kada naiđu topli dani redovno, ali, naravno, ne preterujte ni sa vodom. U jesen i zimi ih samo pokrijte slojem slame ili uklonite lištove da biste korenje jagodica zaštitili.

Berete ih od maja (ponekad i aprila) pa do juna ili jula. Odličan su izvor vitamina C i možete ih dodati u kolače, sladolede, žitarice, voćne salate, prelive, koristiti umesto običnih jagoda …

Piši!
Širi dalje!
8 komentara
 1. dulefun

  Ja sam evo, tek ove godine doznao da se mogu i komercijalno uzgajati…Kažu solidnu cenu postižu…Od sutra krećem sa pripremom prostora…Prvo uništavamkorov, pa za mesec dana đubrenje, riljanje, sitnjenje, sistem kap po kap, zalivanje, sadnja …I sa velikim nadama čekamo proleće, ako ihne bude za prodaju, biće ih za zamrzivač…Bar da se nepenjem po brdim i vrzinama…Moram da se otarassim i nekih štetočina…slepo kuče, puhovi, puževi …

 2. Mariza Volarić

  u vrtu su mi i šumske i pitome poveće …volimo ih

 3. Tatjana Nedeljkovic

  Dvoriste moje bake puno je sumskih jagoda, obozavam njihov miris, ukus, a tek slatko od njih…

 4. Jovan Murar

  brao sam ih u sumi kao decak za slatko

 5. Marija Sohl

  Sadila nisam a brala ih jesam u Bosni ih ima puno

 6. Ljiljana Novakovic Bokan

  na jednom dijelu mog parka imam šumske jagode, danas sam ih plijevila, pune su cvjetova , moglo bi ih biti ove godine mnogo, obožavam ih, kao i sve ostalo voće….

 7. Smiljana Milanovic

  Kako vrijeme moze da promijeni sve, kao dijete sam ih jela u izobilju, a sada sam ih zeljna….kad samo na onaj miris pomislim, mmmm!!! Nostalgija za nekim drugim vremenima!

 8. Jelena Dimitrijevic Lukic

  Ja ih obozavam…

Napišite komentar