Menu 

Postoji nekoliko načina da napravite farbe sa mlekom bez štetnih hemikalija, sa kojima možete prefarbati različite površine.

Mnoge farbe prilikom isparavanja ispuštaju u vazduh razne štetne supstance. Prosečna farba sadrži i do 10.000 hemikalija, od toga je 300 toksično, a oko 150 njih povezuju sa rizikom od nastanka raka.

Naravno, potrebno ih je što više izbegavati ili, ako zbog prirode posla niste u mogućnosti, trudite se da se dobro zaštitite ili da kupujete farbe bez štetnih hemikalija ili napravite svoje – sa mlekom. Ove boje su posebne i daju savršen premaz. Čuvate ih u frižideru i traju kratko – dok se mleko ne pokvari.

prirodne boje

Kada kupujete pigmente obavezno birajte one netoksične. Raspitajte se kod prodavaca ili možete napraviti neke potpuno prirodne. Evo i kako:

  1. Dodajte malo vode u čeličnu vunu da biste dobili boju crvene rđe
  2. Jača kafa ili čaj mogu poslužiti kao tečni pigment
  3. Povrće poput cvekle ili voće poput bobičavog, kada ga skuvate (potrebno je duže kuvanje) otpuštaju zanimljive pigmente. Zelenu ćete dobiti ako duže kuvate listove breskve ili divlje jabuke.
  4. U krajnjem slučaju možete od jačih sokova (recimo borovnica ili brusnica) takođe dobiti zanimljive nijanse.

Prva verzija

Najjednostavnija verzija je da farbu napravite od mleka (na sobnoj temperaturi), hidratisanog kreča, vode i pigmenta – u prahu ili tečnog (možete dodati i malo krede u prahu).

Kako radite sa krečom i pigmentom koristite rukavice i zaštitu preko nosa i usta.

Napunite posudicu sa jednom do dve šolje hidratisanog kreča. Vodu dodavajte i mešajte dok ne dobijete gustu pastu. U posebnoj posudi pomešajte pigment u prahu (2 do 4 kašike) sa malo vode.

Prvo dodajte mleko u pastu sa hidratisanim krečom dok ne dobijete smesu poput teksture kisele pavlake, pa onda dodajte smesu sa pigmentom. Sve dobro izmešajte. Vaša farba je gotova.

Nanosite je kao i svaku drugu farbu, ostavite par sati da se suši, pa pređete još jednim slojem.

farbanje drveta

Druga verzija – sa limunom

Treba napomenuti da su boje sa mlekom pravljene i u starom Egiptu, a u farbi mleko služi kao povezivač za pigmente. Farba, naravno, nije pogodna za zidove, ali odlično će ofarbati, recimo pisaći sto i sličan nameštaj.

U ovom receptu vam treba: 950 ml mleka, limun, pigment u prahu (ili umetnička akril boja), cediljka i gaza.

Pomešajte limunov sok i mleko, pa ostavite preko noći da se ukiseli. Procedite kroz cediljku i gazu da biste izdvojili surutku. Surutku odbacite, a u dobijenu osnovu za sir dodajte 4 kašike pigmenta u prahu i dobro izmešajte. (Najbolje je da dodajte po malo i mešate stalno dok ne dobijete željenu boju).

Nanesite je što pre, jer će se boja, zbog mleka, brzo pokvariti. Ali, ne plašite se, sa farbom neće biti ništa. Miris surutke će nestati kada se farba osuši.

Pročitajte i tekst – Osvežite boju drvenih podova i nameštaja samo uz pomoć kafe.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Rade

    Mirjana, vi ste sigurno napravili boju i sa njom ofarbali nesto?
    Od kog mleka ste pravili boju, zivo me zanima jer za pravljenje ove farbe koristi se mleko sa MAXIMUM 0.2% masti , tkz. skim milk, pa me zato zanima koje ste mleko koristili jer kod nas ne postoji mleko sa 0.1% masti koje koriste za pravljenje milk paint, a ovih dana hocu da farbam komodu.

Napišite komentar