Menu 

Sa dobrim čizamama nema zime, ali treba ih čuvati, održavati, negovati. Evo kako da zaštitite obuću tokom zime.

Naravno da je naša obuća ugroženija zimi, “bljuzgavica”, so, sneg mogu da je “izgrizu” i da završimo mokrih nogu. Zimi obavezno trebate imati neke čizme za sneg (popularne “buce”, nepropusne, punjene) i jedne udobne za svaki dan koje ne propuštaju. I kožna obuća je ugrožena (ona zahteva posebnu brigu) i zimsko vreme je može u potpunosti uništiti.

Priprema obuće za zimu

Kao što smo rekli, trebate investirati u dobru obuću, bar dva kvalitetna para za zimu. Između nošenja ostavite čizme da se osuše bar na 12 sati – tako će zadržati oblik i duže trajati. Čistite ih posle nošenja, bar krpom, a mrlje od soli uklanjajte odmah, pre nego se obuća osuši.

Čim kupite novu obuću zaštitite je slojem odgovarajuće kreme za cipele, posebno ako su kožne u pitanju. Obuću ne čuvajte kraj radijatora ili grejalice – tako ih možete nepovratno uništiti. Ako su čizme mokre pokupite višak vode papirom, pa ih napunite novinama (ili sličnim komadićima papira).

ciscenje cizama

Kožna obuća

Veću zaštitu i pažnju zahteva kožna obuća. Redovno je treba mazati (posebno pre izlaska na sneg) i čistiti. Da biste ih prepremili za prvi izlazak na sneg očistite ih dobro suvom krpom, pa skinite pertle (ako ih ima). Nanesite zaštitnu kremu (vodootpornu), posebno na mesta ušivanja i preklopa i gde se preklapaju pertle. Ostavite ih sat vremena da upiju kremu, pokupite suvom krpom višak kreme (ako ima), pa stavite pertle ponovo. Ponavljate više puta tokom zime, posebno ako su čizme nove.

Kako da uklonite mrlje od soli?

stajanje na sneguBeli prstenovi oko obuće ne samo da ružno izgledaju, već mogu da brzo unište vaše omiljene čizmice ili cipele. Da biste ih uklonili možete koristiti sirće ili limun.

Na suvu krpu iscedite malo soka od limuna, pa pritisnite na fleku od soli na obući. Ponovite par puta briskajući dok mrlje ne nestanu. Možete koristiti i mešavinu jednakih delova belog sirćeta i vode umesto limunovog soka. Kada uklonite fleke, pokupite suvom krpom višak vlage (samo je pritisnite na obuću da bi upila vlagu).

Obuća od antilop kože

Ako se o ovoj vrsti obuće ne brinete dobro zimi za čas može da strada – bez nade za popravak. Naravno, one nisu najidealnije za zimsko vreme, ali ako nema padavina, mokrih trotoara bezbedne su za nošenje. Četkajte ih posebnom četkicom za antilop kožu i koristite namenski vodootporni sprej. (Sprej prvo isprobajte na malom nevidljivom delu obuće da budete sigurni da neće uticati na boju).

Čuvajte ih od direktne sunčeve svetlosti, na suvom i hladnom mestu da ne bi izbledele.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar