Menu 

Menopauza je veoma stresan period za žene, posebno ako imate valunge dok je napolju 40 u plusu. Evo nekoliko saveta, koji će vam „spasiti život“ ovog leta.

Predmenopauza je tranzicija koja počinje u 40-im godinama i može da traje skoro čitavu deceniju i zato je svaki savet kako da je lakše preguramo više nego dobrodošao, posabno kad su  pitanju valunzi (nagli naleti vrućine) na tropskim temperaturama.

Pre_Post_Menopause

Valunge ima čak 75 odsto žena koje prolaze kroz menopauzu, a nastaju zbog promene nivoa estrogena u delu mozga koji kontroliše temperaturu tela. Za vreme naleta vrućine, krvni sudovi koji se nalaze blizu površine kože se proširuju i tjeraju toplinu prema vratu, licu i glavi. U većini slučajeva žene osete ubrzan rad srca pa čak i mučninu, a kad „toplotni talas“ prođe, mogu čak osetiti i blagu drhtavicu. Ne zvuči baš zabavno? Pronašli samo savete stručnjaka, koji će vam pomoći da se izborite sa valunzima tokom leta.

1. Hladan peškir ili marama oko vrata kao prva pomoć.Ovo vam može poslužiti kao vaš lični uređaj za rashlađivanje. Uvek pri ruci imajte tkaninu koju ćete moći smočiti kad talas vrućine nastupi, a kod kuće uvek držite jednu u frižideru.

2. U torbi uvek nosite sprej sa ružinom vodicom (3 načina kako da napravite ružinu vodicu) za rashlađivanje i jednostavno poprskajte lice i vrat čim osetite da valunzi dolaze. Da lakše preživite nalet vrućine, na zglobove utrljajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande koje ima umirujuće dejstvo.

3. Jedite redovne, lagane obroke i pijte puno tečnosti. Obroci bogati kalcijumom, magnezijumom i vitaminom E, kao što su hladno ceđena ulja, zeleniš, povrće, orašasti plodovi i celovite žitarice, mogu smanjite nalete vrućine. Ne zaboravite ni vodu koju bi trebalo da pijete najmanje dva litra dnevno da biste nadoknadili tečnost koju gubite znojenjem.

Friends Enjoying Lunch At Home Together

4. Nekim ženama valunzi nastaju nakon što su jele začinjenu i hranu bogatu ugljikohidratima. Samanjite začine i povećajte porcije voća i povrća, smanjite unos kofeina i alkohola, jer i jedno i drugo mogu biti okidači za valunge.

5. Kupite lepezu. Pored toga što će vam dati pomalo misteriozan izgled, lepeza će vam sigurno olakšati nalete vrućine na javnom mestu.

menopause-treatment

6. Opuštajte se, meditirajte pred spavanje da biste lakše utonuli u san. Priuštite sebi tuširanje hladnom vodom ili opuštajuću kupku, šta vam više odgovara. Mnoge žene su rekle da su valunzi učestaliji ukoliko su pod stresom ili anksiozne. Mnogima za to pomažu vežbe disanja. Možda vam zvuči besmisleno i smešno, ali vežbe disanja ili mirno disanje pomaže pri regulaciji telesne temperature i smanjenju pojave talasa vrućine. Sporo i duboko dišite, iz stomaka. Vežbajte dva puta u toku dana po 15 minuta i sigurni smo da ćete primetiti promenu. Probajte, ne može odmoći.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Lida

    Nisam bila dovoljno precizna – treba da bude BELA IMELA. Ima je i svakoj prodavnici zdrave hrane. i ponavljam isključivo hladno potapanje

  2. Lida

    Pijte čaj od imele. Na sebi sam se uverila. jednu kafenu kašičicu imele preliti sa 2 dl hladne vode. ostaviti da prenoći, ujutro procediti, tek blago smlačiti i popiti. onda potopiti drugu kašičicu imele, da imate za uveče. to sam pročitala u knjizi Marije Treben “Zdravlje iz Božje apoteke”. Spasla me je.

Napišite komentar