Menu 

Sladić, tačnije njegov koren je tako dobar za lečenje mnogih obolenja da mu slobodno možemo dati titulu doktora. Od stomačnih preoblema, preko lečenja bronhitisa do ublažavanja menstrualnih bolova – tu je sladić.

Zaista je šteta što je ova biljka kod nas tako slabo iskorišćena u kućnim apotekama, iako se većinom gaji u Evropi. Saznajte za šta je sve sladić tako dobar i kako da ga iskoristite najbolje.

Blagotvorna svojstva sladića

sladic3Pored toga što je divnog ukusa, sladić je i odličan izvor gvožđa. Korenje biljke se obično mrvi i kuva da biste ekstraktovali sok. Dobijena pasta se koristi protiv kašlja, kao blagi laksativ i protiv određenih infekcija. Ekstrakt sladića sadrži prirodni zaslađivač glicirizin, za koji se kaže da je 15 puta slađi od saharoze. Inače za ovu supstancu je dokazano da ima antibiotsko delovanje protiv bakterija koje uzrokuju karijes. (Zato je sladić obično među sastojcima vodica za ispiranje usta).

Inače, sladić deluje antibakterijski, antivirusno i odličan je za iskašljavanje. Sadrži niz korisnih hranjivih materija i flavonoida. Dobar je izvor vitamina B1, B2, B3, B5 i E. Pored gvožđa, o kom smo govorili, sladić sadrži i: fosfor, kalcijum hlor, magnezijum, selen, cink, …

Koriste ga često kao čaj za lečenje čira na želucu, protiv depresije, pa i i ćelavosti. Ovaj koren može blagotvorno delovati i kod problema sa menstruacijom i menopauzom, podiže raspoloženje, a smanjuje i bolove u mišićima i zglobovima.

Kako ga iskoristiti

Problemi sa želucem i čir na želucu

Sladić se dugo godina koristi kao lek za ove probleme. Čak je dokazano da neki flavonoidi iz sladića mogu da ubiju problematičnu “heliko” bakteriju Helicobacter pylori, koja je zaslužna za nastanak čireva i mnoge stomačne probleme.

Napravite čaj od korena sladića tako što 1 kašičicu korena prelijete sa 1 šoljom kipuće vode. Ostavite poklopljeno 10 minuta. Pijete proceđeno, toplo. Jednu do 3 šolje na dan. (Ne biste trebali uzimati više od 3 šoljice čaja od sladića na dan). Sladić se većinom koristi za mnoge zdravstvene probleme pomešan, razblažen sa drugim čajevima.

Bronhitis

Za olakšavanje problema sa bronhitisom najbolje da koristite koren sladića u prahu. Pomešajte 5 gr ovog praha sa 3 kašike meda – uzimajte ovaj lek 3 puta na dan. Ukoliko imate problema sa disajnim putevima možete i žvakati koren sladića. On deluje protuupalno i pozitivno na iskašljavanje, pa je i odličan protiv jakog kašlja i upale pluća. A, ako imate bolnog grlo “grgljajte” mešavinu korena sladića u prahu i čiste vode.

Energičnost

Za jači imunitet i energičnost pijte čaj od sladića svaki dan. Dodajte mu malo meda i štapić cimeta i dobićete divan napitak za one ružne kišne dane.

sladic2Protiv ćelavosti i opadanja kose

Da biste sprečili, usporili opadanje kose u svoj šampon dodajte samo malo korena sladića u prahu (možete i sami samleti sušeni koren). Pored toga možete napraviti i masku za kosu, odnosno protiv opadanja kose. Treba vam: 2 kašike mlevenog korena sladića, 4 kašike mleka i sasvim malo začina šafrana. Ako kosu, tačnije teme ili mesta gde primetite da se kosa proređuje, budete mazali ovom mešavinom, kosa bi vam trebala početi da raste već nakon par sedmica. Ako je verovati ovom starom receptu, ova maska je vrlo delotvorna protiv ćelavosti, ali i kod pojave peruti. (Umasirate u teme, ostavite kratko da deluje, pa isperete).

Još delotvornih svojstava sladića

– Ako pijete čaj od korena sladića pomešan sa drugim čajevima možete ublažiti menstrualne grčeve. Takođe se koristi kod problema sa policističnim jajnicima. Pola kašičice korena sladića prelijete sa 150 ml kipuće vode. Ostavite poklopljeno 5 minuta, procedite i pijete ga 3 puta dnevno posle jela. Terapija bi trebalo da traje 4 do 6 sedmica.

– Koren sladića u prahu deluje dobro i protiv nekih problema na koži, poput psorijaze i crvenila, pa ga zato mešaju u kreme za kožu.

– U nekim azijskim zemljama sladić koriste za detokiskaciju organizma, za čišćenje tela čak i od salmonele ili u slučajevima predoziranja drogama.

Mere opreza

Pazite kada kupujete sladić i proizvode sa sladićem, jer prilikom industrijske proizvodnje mešaju ga sa ekstraktima anisa i veštačkim zaslađivačima, šećerom i slično. Najbolje je da za kućnu apoteku kupite čist sušeni koren sladića.

Sladić ne bi trebalo da konzumiraju trudnice ni dojilje, kao ni oni koji imaju povišen krvni pritisak.

Treba znati i to da ako se čaj od korena sladića pije duže vremena i više od 3 šoljice dnevno može doći do povećanja krvnog pritiska i zadržavanja vode u organizmu.

Foto: Wikipedia

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar