Menu 

Ne čini li vam se da je crveni luk kad su u pitanju lekovita svojstva poprilično zapostavljen u odnosu na bratski beli luk? Mi vas danas upoznajemo sa lekovitom stranom crvenog luka.

Iako nam svaki put kad ga koristimo tera suze na oči, hrana pripremljena bez njega je jednostavno nezamisliva. Pored toga crveni luk poseduje mnoga lekovita svojstva, a mi vam donosimo brzi pregled.

dreamstime_s_29397195

– Crveni luk sadrži fitohemikalije koje poboljšavaju efekat vitamina C u organizmu što automatski utiče na jačanje imuniteta.

– Luk sadrži hromijum koji je veoma važan faktor u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

– Vekovima se crveni luk koristi za lečenje prehlada, upala i rana.

– Bilo bi dobro da što češće jedete sirovi luk jer na taj način podstičete produkciju dobrog holesterola u krvi, što znači i zdravije srce.

– Luk sadrži i veoma moćnu komponentu koja se zove kvercentin, a za koju je dokazano da preventivno deluje na nastanak kancerogenih obolenja.

– Sok istisnut iz crvenog luka čudotvorno deluje na ubode insekata. Ako vas ubode pčela ili osa, jednostavno istisnite malo ovog soka na ubod i trenutno ćete osetiti olakšanje. Brzo će nestati bol, crvenilo i otok.

– Zeleni delovi mladog luka su bogati vitamonom A i zato ih nikad nemojte bacati već ih uvek iskoristite u svojim jelima.

dreamstime_s_20302421

Ako želite brzu salatu od luka, očistite jednu glavicu na tanke kolutove, bogato poprskajte limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i malo svežeg korijandera ili peršuna i poslužite. I ne paše samo uz ćevape. Pročitajte i ovo “Borite se protiv akni crvenim lukom”.

Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. katarina

  dali je crveni luk diuretik ?hvala

 2. Slavica Mitrovic

  nikad holesterol

 3. Nada Vlahovic

  ovo bas i nije crveno!

 4. Staniek Marijana

  Volim ga

Napišite komentar