Menu 

Ajurveda je nauka o životu, sestra nauka joge, a poreklo vuče iz Veda, najstarijih duhovnih zapisa sveta. Koncept svemira posmatra kao pet elemenata (prostor, vazduh, vatra, voda i zemlja) u kombinaciji sa tri psihofiziološke energije koje kontrolišu telesne funkcije.

Te tri funkcije zovu se doše, vata, pita i kapha. Doše čine individualnu, jedinstvenu konstituciju čoveka i svi imamo elemente sve tri.

Vata  je odgovorna za sve vrste pokreta, disanje, emocije, apsorpciju i izlučivanje hrane i rad nervnog sistema.

Pita je odgovorna je za probavu, krv, imunitet i vitalnost, hormonalne procese, telesnu temperaturu i inteligenciju.

Kapha, koordinira anabolizam, snabdeva telo vlagom, odgovorna je za zdravlje, rast i održavanje organizma.

Kao i kod joge cilj ajurverde je pronalazak ravnoteže, umesto raznih „celebrity“ dijeta, okrenite se ajurverdi, izgubite masnoće i vratite telo i duh u rvanotežu.

1. Topla voda s limunom – Ovaj topli eliksir pun vitamina C alkalizuje telo. Svi napici trebalo bi da budu na sobnoj tempreturi i nikad ih ne uzimajte za vreme jela. Dan započnite sa vodom i limunom.

2. Šest ukusa u svakom jelu – Ajurveda hranu razlaže na 6 ukusa (slatko, kiselo, slano, gorko, oporo, ljuto). Ajurverda predlaže da se u svaki obrok uključi svih šest, jer svaki od njih utiče na ravnotežu apetita.

3. Pripremajte hranu s ljubavlju – Kad pripremamo hranu radimo transfer energija. Ako smo ljuti ili besni, to se odrazi na hrani, pa se ponovo vraća u telo. Umesto toga pokažite zahvalnost i ljubav prema hrani.

4. Jedite hranu koja će vam izbalansirati doše – Za vata došu jedite topliju i težu hranu, za pita onu koja je hladna i suva, a za kapha jedite toplu, ali laganu hranu.

5. Nutritivno bogata hrana – Sva sveža i hrana bogata hranjivim materijama, sveže voće, bademi, zeleno lisnato povrće, mahunarke…

6. Jedite sezonski – Koristite hranu koja je u sezoni, izbagavajte genetski modifikovanu hranu, konzervisanu i prerađenu.

7. Ajurvedski čajevi – Komorač, kim, biber, đumbir su divne opcije za ajurverdske čajeve. Dodajte cimet za ukus i regulisanje šećera u krvi.

8. Jedite đumbir – Pre svakog obroka popijte malu šolju čaja od đumbira ili jednostavno pojedete komadić, to će vam poboljšati probavu.

 

9. Uključite začine – Kurkuma, kim, korijander, đumbir su začini koji daju divan ukus hrani i regulišu kapha došu koja je zadužena za kubitak kilograma.

10. Raznovrsnost – Neka vam svaki obrok bude avantura, izbegavajte jednoličnu hranu, izbegavajte monotoniju, čak i u hrani.

Uz ove savete ajurvedske medicine i povremeno praktikovanje joge osećaćete se bolje, podmlađeno, preporođeni izvana i iznutra.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar