Menu 

Gljive su namirnica koja se prilično često koristi u kulinarstvu, ali se o njenim benefitima za ljudsko zdravlje retko priča. Mi vam donosimo razloge zašto bi trebalo da koristite više gljiva u svakodnevnoj ishrani. Osim, naravno, dobrog ukusa.

Borci protiv kancerogenih obolenja. Istraživanja su pokazala da vrsta gljiva po imenu chaga suzbija rast kencerogenih ćelija. Ova gljiva se dugi niz godina koristi u azijskoj i evropskoj tradicionalnoj medicini. Ov gljiva raste na kori drveća. Kineski naučnici su istražili utucaj polisaharida iz ove biljke na ćelije tumora i zaključili da se pod njihovim uticajem ćelije tumora povlače.

5388810733_d0a2a8b240_z

Gljive jačaju imuni sistem. U ove svrhe najbolje je koristiti šitake gljive, a to su potvrdila istraživanja sprovedena na američkom fakultetu za nutricionizam. Iako rastu samo u Aziji, šitake spadaju među najpopularnije gljive u celom svetu i bez problema i h možete pronaći i kod nas.

Štite moždane funkcije. Još jedan veoma popularan izbor kad su u pitanju gljive je i reishi koju nazivaju i gkjiva besmrtnosti, a više o njoj možete pročitati OVDE. Ova gljiva je poznata po svojstvima koji štite mozak i ceo nervni sistem.

Gljive su ukusne i mogu se koristiti na razne načine. Ono što je sigurno sjajno kad su gljive u pitanju jeste činjenica da bez problema mogu zameniti meso u velikom broju jela. Upravo iz tog razloga jedna su od omiljenih namirnica vegana i vegetarijanaca. One mogu biti fenomenalan prilog, ali se mogu dodavati u supe, čorbe, gulaše ili soseve. Ako niste neki poznavalac gljiva gledajte da uvek kupujete one proverene u prodavnicama i ne upuštate se u berbu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar