Menu 

Koliko ste puta od vašeg lekara čuli da bi trebalo da uzimate više vitamina D, onog kojeg dobijamo od sunčevih zraka? Mi vam donosimo sjajan savet koji će vam pomoći da tokom zimskih meseci unosite dovoljne količine ovog važnog vitamina.

Nedostatk vitamina D u organizmu poslednjih godina predstavlja veliki problem jer ljudi sve manje vremena provode napolju, posebno zimi. Razlog tome su sigurno i upozorenja koja stalno slušamo, a tiču se štetnosti UV zraka i rizicima kojima nas izlažu. Bez obzira na sve, vitamn D je potreban organizmu da bi normalno funkcionisao.

Većinu ostalih važnih vitamina možemo pronaći u mnogim prirodnim namirnicama i na taj način ih unositi u organizam, ali sa vitaminom D nije takav slučaj i sunce je najbogatiji njegov izvor. Bar se do sad tako milsilo. Posljednja istraživanja kažu da su gljive veoma bogate vitaminom D i da zimi mogu poslužiti kao svojevrsna zamena za sunce.

Gljive proizvode vitamin D

4459717586_499b68bde2_z

Baš kao i ljudi, gljive proizvode vitamin D na prirodan način kada su izložene sunčevim zrakama, a tokom tog procesa se njihov prirodni ergosterol pretvara u ergokalciferol odnosno vitamin D koji može koristiti i ljudski organizam. Analize koje su obavljenje na gljivama sa pet različitih mesta su pokazala da kupovne gljive u proseku sadrže 2,3 mcg vitamina D na 100 g što je 23 odsto od preporučene dnevne doze ovog vitamina. Ali, ova brojka se može drastično povećati ukoliko su gljive izložene suncu.

Istraživanja su pokazala da ukoliko se gljive ostave na suncu sat vremena proizvešće 10 mcg vitamina D na 100 g, što je zaista sjajno osebno ako se uzme u obzir da su dnevne potrebe organizma između 5-15 mcg u zavisnosti od godina starosti.

Ovo naravno ne znači da vaše suplemente koje koristite zimi treba da zamenite prirodnim lekovima pre nego se posavetujete sa lekarom, ali gljive mogu biti zaista sjajna alternativa.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar